Dominók a fal helyén - Ünnepi összeállítás Berlinből

A berlini fal leomlásának huszadik évfordulóját ünneplik ma Németországban, méghozzá úgy, hogy a világtörténelmi esemény jubileumára újjáépítették a hidegháború és a német megosztottság jelképét. Beton és szögesdrót helyett polisztirolból készült, több mint ezer, hatalmas méretű dominókockából.

A berlini falat jelképező, a Reichstag és a Potsdamer Platz közötti másfél kilométeres szakaszon felállított, művészek és gyermekek által befestett dominókhoz a hét végén kíváncsi berliniek és turisták hadai zarándokoltak. A dominófalat ma este bontják le, a húsz évvel ezelőtti falbontásra emlékezve. Ám az első téglát ezúttal nem Magyarország üti ki a falból - mint azt Helmut Kohl, a német egység kancellárja annak idején többször is hangsúlyozta -, hanem Mihail Gorbacsov és Lech Walesa, akik az első dominókat döntik le.

A vendéglátók szerint Berlinben a szabadságot ünnepli a világ, ezért az ünnepi program "a szabadság ünnepe" elnevezést viseli. Az ünnepségek csúcspontja november 9-e, a tényleges évforduló napja. Az esti évfordulós rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik.

A világ minden tájáról összegyűlt magas rangú politikusok közül jó néhány méltatja majd az évforduló jelentőségét. Az állam- és kormányfők késő este Angela Merkel kancellárral jubileumi vacsorát fogyasztanak el; köztük lesz Dmitrij Medvegyev, Hillary Clinton, Gordon Brown, Nicolas Sarkozy és Bajnai Gordon is.

Húsz évvel ezelőtt, este hét óra tájban, a nyugati média gyorshírként továbbította Günter Schabowski keletnémet kommunista pártfunkcionárius - mint később kiderült, elszóláson alapuló - nyilatkozatát, miszerint az NDK polgárai attól a perctől szabadon utazhatnak külföldre. A túlélésért küzdő keletnémet vezetés eredetileg november 10-én akarta közölni a szabad kiutazásról hozott kormányrendeletet, de a hatalmas tömeget nem lehetett feltartóztatni. A hosszú évtizedeken át belnémet határként és a két nagy politikai-katonai tömb választóvonalaként szolgáló berlini falat, illetve Nyugat-Berlint elözönlötték az NDK polgárai.

 

 

 

Emlékfotó a berlini fal helyéről
A person takes photographs through a section of the former Berlin Wall at the wall memorial "Bernauer Strasse" in Berlin November 9, 2009, during day-long celebrations to mark the 20th anniversary of the fall of the Berlin Wall. REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.