Berlin óvatosan helyesli a közös miniszter tervét

Párizsban elképesztő erővel nyomulnak az ügyben - Berlinben jóval visszafogottabban reagálnak arra a francia kezdeményezésre, hogy Németország és Franciaország közös miniszteri posztot hozzon létre a két vezető európai hatalom együttműködésének még szorosabb koordinálására. Német részről inkább kormánymegbízottban gondolkodnak.

Pierre Lellouche francia Európa-ügyi miniszter egy rádiónyilatkozatában azt mondta: talán már 2010 januárjában megkezdheti működését a közös miniszter, aki rendszeresen részt venne a német és a francia kormány ülésein. A közös miniszteri posztot élénken támogató Lellouche jóslatát arra alapozta, hogy szerinte jövő januárban a francia államfő és a német kancellár közös kezdeményezéseket jelent be.

Mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta, az ötletet Sarkozy francia államfő nagy lelkesedéssel augusztus végén terjesztette elő Berlinben. A jobboldali politikust az sem fékezte le, hogy Merkel kancellár jelezte: előbb meg kell nyernie a választásokat.

Miközben Sarkozy a közös jövőről vizionál, az új jobbközép német kormány igyekszik diplomatikusan "leszerelni" az Élysée-palota lakóját. Merkel örül az ötletnek, de óv az elsietett lépésektől. Berlin miniszter helyett olyan kormánymegbízottban gondolkodik, aki alkalmanként venne részt a két kormány ülésén. Jelenlétét akkor tartanák szükségesnek, ha mindkét országot érintő kérdések kerülnek napirendre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.