Ultimátumot adtak Madridnak a kalózok

"Drágám, figyelj, nincs sok időm. Három társunkat épp most vitték el. Harcolj, kérlek, ne hagyj egyedül. A kormány nem törődik velünk" - mondta kétségbeesetten a spanyol Alakrana halászhajó egyik tengerésze, amikor legutóbb felhívta a feleségét.

A háttérben lövések és robbanások hallatszottak. A hajót több mint egy hónapja kerítették a hatalmukba szomáliai kalózok, és a spanyol kormány azóta ígéri - hiába -, hogy hazahozza a férfiakat. Egy balul sikerült túszszabadító akcióban a haditengerészet ugyan elfogott két kalózt, akik most spanyol börtönökben várják, hogy döntsenek sorsukról, de ez csak tovább bonyolította az ügyet.

A kalózok ugyanis többhetes titkos tárgyalások után most váratlan ultimátummal álltak elő: vagy két napon belül elengedik a két társukat, vagy végeznek három tússzal. A nyomaték kedvéért őket már ki is sorsolták, és a hajóról egy szárazföldi búvóhelyre szállították. Utánuk újabb három következne, amíg a spanyol kormány nem enged a követeléseiknek - írta az El País.

A halászcsaládokban eddig azt hitték, hogy a kalózok csupán pénzt akarnak, és állítólag a kormány már meg is állapodott négymillió dollárról, a szabadulás csupán napok kérdése volt. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a kalózok hirtelen stratégiaváltása mögött. A családtagok most azt követelik, hogy a kormány azonnal küldje vissza a két szomáli haramiát, mert a kölcsönös túszdráma csak rosszul sülhet el. A kalózakció kezeléséből természetesen politikai botrány is kerekedett: az ellenzéki Néppárt szerint a szocialista kormány - a gazdasági válsághoz hasonlóan - itt is dilettantizmusról tesz tanúbizonyságot.

Madrid most vélhetőleg azt latolgatja, hogy a nemzetközi jog adta kereteken belül meddig lehet elmenni. A spanyol haditengerészet két hajója mindenesetre a kenyai partok közelében tartózkodik, és figyeli a kalózok minden mozdulatát: bármikor megindíthatják a szabadítási hadműveletet, ám az azzal a kockázattal jár, hogy egy esetleges lövöldözésben a halászok is életüket veszíthetik. Erre egyelőre senki sem mer felhatalmazást adni, úgyhogy marad az alkudozás, hogy kinek mennyit ér a 36 fős legénység élete.

Az egyik elrabolt halász felesége férje és a hajó fényképét mutatja
kalózok, elrabolt halász fotóját mutatja felesége
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.