Börtön a CIA-ügynököknek, kártérítés az elrabolt imámnak

Emberrablásért 23 CIA-ügynököt ítélt el a milánói bíróság. Az amerikai hírszerzés nem adja ki embereit, és a 2003 februárjában eltüntetett Abu Omar megítélt kártérítésben sem nagyon reménykedhet.

A nemzetközi terrorizmussal gyanúsított Hassan Mustafa Osama Nasr, ismertebb nevén Abu Omar milánói imám Európa egyik legnagyobb muzulmán közösségét vezette, amikor a Guerzoni utcában betuszkolták egy furgonba. Déli tizenkettőkor: az egyetlen szemtanúnak, egy szintén egyiptomi asszonynak azóta nyoma veszett.

A 42 éves férfi számára az első állomás Aviano támaszpontja volt, majd a németországi Ramstein bázisa. Innen a Red Sox amerikai baseballcsapattól bérelt repülővel vitték tovább Kairó börtöneibe. A családjához intézett első telefonhívásban 2004 márciusában Abu Omar csak annyit mondott, a CIA rabolta el. Végleg 2007 februárjában szabadult, azóta Alexandriában él házi őrizetben. Rokkant és megsüketült. "Az első perctől kezdve vertek az egyiptomi kínzókamrákban. A CIA embere is jelen volt" - mondta el az olasz televíziónak adott interjúban.

A kommandóakció részleteire a most lezárult két és fél éves bírósági tárgyalás derített fényt. Nem mindenre, hiszen az emberrablásban részt vett olasz katonai titkosszolgálat (az azóta nevet váltó Sismi) akkori vezetőjét, Nicoló Pollarit és helyettesét államtitok védi. Ezt sem a Prodi-kormány, sem Berlusconiék nem oldották fel. A vád 13 évet kért, ehelyett Pollarit nyugdíjazták, a hírek szerint havi harmincezer euróval. Felmentették a CIA volt olaszországi vezetőjét, Jeff Castellit, a milánói CIA-főnök, Robert Seldon Lady viszont 8 évet kapott, további 22 társa öt évig terjedő büntetést. Kártérítést kell fizetniük: egymillió eurót Abu Omarnak, félmilliót a feleségének. Bűnpártolásért két Sismi-ügynököt 3 évre ítéltek, és hat hónapot kapott egy újságíró, aki jelenleg kormánypárti képviselő.

Majdnem harmincan vettek részt az Itáliába 99-ben politikai menekültként befogadott férfi eltüntetésében. Abu Omar az al-Kaida toborzóközpontjának tartott milánói iszlám központban az afganisztáni megszállás ellen prédikált, "gyanús múltú, forrófejű, európai terroristahálózaton dolgozott" - az olasz terrorizmusellenes hatóságok szerint.

"Az egyiptomi vallatóim neveket akartak, utána pedig be akartak szervezni, mindkettőre nemet mondtam" - emlékezett vissza a 2005-ben kapott szabadságán. Mivel akkor sem hallgatott, újból elnyelte a börtön. Abu Omar és társai sorsát a volt CIA-igazgató, George Tenet foglalta össze a kongresszus és a szenátus előtti meghallgatásán, melyen a New York-i ikertornyok elleni merényleteket követő "rendkívüli kiadatásokról" beszélt. Hangsúlyozta, hogy a CIA hetven terroristát szolgáltatott vissza hazájuk igazságszolgáltatásának. Abu Omar reakciója még nem érkezett meg Rómába, Washingtoné igen: csalódtunk - közölte a külügyi szóvivő, és az olasz ítélet miatt erős rosszallását fejezte ki a Pentagon. "Számomra az a legnagyobb eredmény, hogy egy ilyen tárgyalás egyáltalán befejeződhetett" - nyilatkozta Oscar Magi, eddig maffiaperekben eljáró milánói bíró. Nem szégyellte bevallani, hogy az ítélet felolvasásakor remegett a keze.

Magi bírónak remegett a keze, amikor felolvasta az ítéletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.