Zavargások az iráni ellenzék tüntetésén

Összecsapásokkal "ünnepelték" Teheránban az amerikai nagykövetség elfoglalásának harmincadik évfordulóját. A rendőrség könnygázt vetett be az Ahmadinezsad-ellenes tüntetőkkel szemben, és meg nem erősített hírek szerint a tömegbe is lőttek.

A teheráni rendőrség még kedden figyelmeztette a belső ellenzéket, hogy ne zavarják meg a kormány évfordulós megemlékezéseit. Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők azonban arra buzdították híveiket, hogy hallassák a hangjukat. A zöld sálat vagy karszalagot viselő demonstrálók alig néhány száz méterre gyűltek össze a hivatalos tüntetőktől, akik az Egyesült Államok egykori nagykövetsége előtt tartott nagygyűlésen vettek részt. Míg a hivatalos tüntetők a szokásos "Halál Amerikára!" szlogent skandálták, az ellenzékiek azt kiabálták: "Halál a diktátorra!" - világosan utalva a júniusban vitatott körülmények között újraválasztott Mahmud Ahmadinezsadra.

A Mowjcamp reformista weboldal azt jelentette, hogy az iráni rendőrség tüzet nyitott Muszavi híveire, és néhányan megsebesültek. Ezt más források nem erősítették meg. Az iráni hatóságok szigorúan ellenőrzik a külföldi sajtót, újságírókat nem engednek a helyszínekre, ezért nehéz pontosan tudni, hogy mi is történik - áll a BBC jelentésében. A Reuters úgy tudja, hogy a mobiltelefon-hálózatok elnémultak, nehogy komolyabb tüntetést lehessen szervezni. Karubi ellenzéki vezetőt saját honlapja szerint civil ruhás rendőrök támadták meg. A tüntetés helyszínén egyébként szinte több volt az egyenruhás, mint a demonstráló, és a rettegett Baszidzs milícia tagjai motorkerékpárral hajtottak az emberek közé és gumibottal ütötték őket - számolt be a Reutersnek egy szemtanú.

Mint az MTI emlékeztet, 1979-ben, az iráni iszlám forradalom évében szélsőséges egyetemisták november 4-én megszállták az amerikai nagykövetséget, és túszul ejtettek 52 amerikai állampolgárt. A túszválság 444 napig tartott, s a két ország diplomáciai kapcsolatának megszakadásához vezetett. A követségfoglalás napján Iránban minden évben kormánypárti demonstrációt tartanak a volt amerikai képviselet épülete előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.