Haiku hollandul vagy Blair angolul

Tony Blair nem nyugszik bele, hogy nevét levették az EU-elnökjelöltek nem hivatalos listájáról, s igyekszik maga mellé állítani Merkelt és Sarkozyt. Ám a német kancellárnak is szerepe volt abban, hogy a volt brit kormányfő helyett inkább olyasvalakit keres az unió, aki hatékonyan le tudja vezetni a tanácsüléseket.

Még nem tény, de már nem is politikai pletyka - így üdvözölte a belga Le Soir, hogy az ország jelenlegi miniszterelnöke, a flamand kereszténydemokrata Herman van Rompuy lehet az Európai Tanács első állandó elnöke. Senkinek sincs igazán jó ellenérve, ráadásul a belga kormányfő bizonyított is: nyugalmat hozott abba az országba, amely a szétesés szélén állt, és az Európai Uniónak éppen ilyen egységesítő, kompromisszumkereső személyiségre van szüksége. A 62 éves politikus azzal is felhívta a figyelmet magára, hogy imádja a japán haikut, és flamandul maga is írogat verseket ebben a formában. Legutóbb a spanyol- belga-magyar trióelnökség logóbemutatóján olvasott fel egyet a tolmácsok nagy megdöbbenésére. A háromsoros haiku arról szól, hogy három hullám tart a part felé, ahová egyszerre érkeznek.

Rompuy Brüsszelbe érkezik - lehet, hogy elnöknek

E szép gondolat áthatja most a brüsszeli uniós és belga lelkeket, de rögvest felmerül a kérdés: ki legyen Van Rompuy utódja, vajon nem jut-e vissza az ország a szétesés szélére? A lehetséges jelölt Yves Leterme külügyminiszter, amúgy Van Rompuy elődje, aki a múlt év végén azért kényszerült távozni, mert gyanúba került (befolyásolni próbálta a bíróságot a Fortis bank eladása nyomán indított kisrészvényesi per során).

Népes társaságban találja azonban magát Van Rompuy, mert rajta kívül szóba jöhet még a holland Peter Balkenende kormányfő, aki ellen felhozzák, hogy országa elutasította az európai alkotmányt. Aztán ott van még a luxemburgi Jean-Claude Juncker, az osztrák Wolfgang Schüssel, a finn Paavo Lipponen, az ír John Bruton, valamint Tony Blair és egyetlen hölgyként a lett Vaira Vike-Freiberga.

Értesülések szerint Blair ismét bedobta magát, érzékelvén, hogy a korábban erős elnökre vágyó németek meggondolták magukat, és most inkább kis országból való ügyvezetőt vizionálnának az unió élére, nem pedig "erős Tony Blairt". A napokban Blair telefonon érvelt önmaga mellett Sarkozy francia elnökkel és Merkel német kancellárral beszélgetve. Ám minthogy a NATO élére nemrég dán politikus került, északi állam nem pályázhat, de déli sem, mert Barroso bizottsági elnök portugál. Keleti sem, mert a lengyel Jerzy Buzek lett az Európai Parlament elnöke. S meglehet, nagy ország sem jelentkezhet - valaki a Benelux térségből viszont kapóra jöhet.

A még ebben a hónapban összehívandó újabb csúcstalálkozón azonban nemcsak az elnököt kell megtalálni, hanem a külügyi főképviselőt is. Az AFP szerint szerdán délután négy nevet emlegettek uniós körökben: a brit David Milibandét, az olasz Massimo D'Alemáét, a finn Ollie Rehnét és a svéd Carl Bildtét. Ha az elnököt a középjobb európai erők adják (vagyis nem Blair a befutó), akkor a külügyminiszter szocialista-szociáldemokrata lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.