Csúsztatott a szlovák törvényszéki orvos?

A szlovák főügyészség visszaküldte Peter Labasnak, a pozsonyi Komensky Egyetem Orvostudományi Egyeteme dékánjának azt a szakértői elemzést, amelyet Malina Hedvig három és fél évvel ezelőtti egészségi állapotáról készített. Úgy tudjuk, hogy további kiegészítéseket kértek a törvényszéki orvostól. Ezzel a döntéssel Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze valószínűleg helyt adott az egyetemista védőügyvédjének kérésének, aki súlyos manipulációkat észlelt a dokumentumban.

Labas a főügyészség felkérésére, csaknem féléves vizsgálódás után idén szeptemberben arra a megállapításra jutott, hogy a csallóközi származású nyitrai egyetemista leányt 2006 augusztusában nem bántalmazták, csupán kitalálta a történetet, a zúzódásokat pedig nem azon a napon, hanem korábban szenvedte el, az ajkát pedig valószínűleg átharapta, azért vérzett. Az elemzés több szakorvos véleményét is idézi bizonyítékként, de az ő aláírásuk nem szerepel az elemzés végén. Azóta többen elhatárolódtak az orvosprofesszor jelentésétől. Ketten pedig azt állították: nem tudtak, hogy a dékán rájuk is hivatkozott.

Rudolf Kvasnica védőügyvéd harmincöt oldalon keresztül sorolta fel a törvényszéki orvos megállapításait, amelyek szerinte számos csúsztatást és hazugságot tartalmaznak. Az ügyvéd szerint az orvos ráadásul önkényesen válogatott a jegyzőkönyvek anyagából, helyenként meg is változtatott egyes tanúvallomásokat. - A jelentés nyilvánvaló célja az, hogy visszamenőleg igazolja mindazt, amit alig két héttel a történtek után Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter állított, azaz hogy a leányt nem bántották - nyilatkozta lapunknak a védőügyvéd. Érdeklődésünkre a pozsonyi főügyészségen azt válaszolták, hogy várják a törvényszéki orvos kiegészítéseit. Azt azonban senki sem tudta megmondani, mikorra zárják le az ügyet.

Malina Hedvig egyetemi hallgatót 2006. augusztus 25-én bántalmazták a dél-szlovákiai Nyitrán. Állítása szerint azért, mert magyarul beszélt. A rendőrség példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást, azt állítva, hogy a leány nem mondott igazat. Decemberben hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást Malina ellen, két feljelentés alapján. Az egyik feljelentő 2007 májusában öngyilkos lett, a másikról pedig kiderült, hogy korábban a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tagja volt. Csaknem két éve a nyomozati anyagot Szlovákia legfőbb ügyésze áttanulmányozta és súlyos hibákat állapított meg. Ezért külön munkacsoportot hozott létre, új kihallgatásokat és eljárást rendelt el. Az ügyet tavaly augusztusban kívánta vagy vádemeléssel, vagy pedig a leány felmentésével lezárni. Újabb időpontként 2009. március végét jelölte meg. Legutóbb pedig azt nyilatkozta, hogy már csak a törvényszéki orvos véleményére vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.