Ben Ali ötödször elnök

Tetemre hívta a tunéziai hatóság a Le Monde-ot, amiért a francia lap rendkívül ellenséges hangon tudósított az elnökválasztásra készülő észak-afrikai országról. Az újság tudósítóját, Florence Beaugét "hisztérikus" cikkei miatt kiutasították az országból.

Tunézia kifejezetten kényes az ország demokratikus teljesítményét érő bírálatokra, mert nem szeretné, ha bárki vagy bármi megzavarná azt a szándékát, hogy különleges státusért folyamodjon az Európai Unióhoz. A földközi-tengeri ország egyebek mellett kereskedelmi előnyöket remél az unióval való viszony szorosabbra fűzésétől, de a szándék politikai üzenete sem elhanyagolható: Tunisz mindig is Európa és az arab világ közé pozícionálta magát, s pillanatnyi érdekei határozták meg, mikor melyik pólushoz állt közelebb.

A francia újságírónő bírálatai ráadásul politikailag kényes pillanatban érkeztek. Október utolsó hétvégéjén sorrendben ötödször választották elnökké Zine El-Abidine Ben Alit. A 22 éve hatalmon lévő 73 éves politikus a szavazatok 90 százalékát szerezte meg. Igaz, a választást ezúttal is bojkottálta az ellenzéki PDP, amelynek vezetői azt hangoztatták, hogy Ben Ali újraválasztásával egy újabb lehetőséget szalasztottak el az észak-afrikai ország demokratizálására. Megjegyzendő: Ben Ali utolsó elnöki turnusát kezdte, a tunéziai alkotmány szerint ugyanis 75 évnél idősebb jelölt nem indulhat a választáson.

Mind a mostani voksolás győztese, mind a parlamenti helyek 75 százalékát elnyerő Ali elnök pártja cáfolni igyekezett a nemzetközi emberi jogi csoportok véleményét, miszerint az elnyomás légköre uralkodott volna a választási kampányban. Semleges kommentátorok inkább azt húzzák alá, hogy sok szavazó Ben Ali javára írja Tunézia stabil és viszonylag prosperáló helyzetét, s főképp azt, hogy külföldi turisták millióit vonzotta az országba egy olyan régióban, amelyre inkább a nyomor és a politikai zűrzavar jellemző.

Ben Ali 22 éves uralkodásának kézzelfogható eredményeit külföldi elemzők a tunéziai nők helyzetével szokták példázni. E téren valóban szembeötlő a különbség a térség muszlim országai és Tunézia között. Csak néhány beszédes szám: a tunéziai egyetemeken és felsőfokú intézményekben tanulók 57 százaléka lány, és a foglalkoztatottak negyede is nő. Egy sor divatszakmában ugyancsak számottevő a gyengébbik nem aránya. A gyógyszerészek 63 százaléka, az ügyvédek 35, a bírói testület 33 százaléka nő, és tízezer cég élén is asszony áll. Egy olyan országban, ahol alig fél évszázada törölték el a poligámiát, az elűzés, illetve az elbocsátás intézményét, s ahol a válás törvényes, szemben számos térségbeli országgal. Ám mindent azért a nőknek sem szabad - ezt bizonyítja a kiutasított újságírónő Florence Beaugé példája.

Tunéziai utcakép Ben Ali választási plakátjaival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.