A Goldstone-jelentést vitatta meg az ENSZ-közgyűlés

Megvitatta az ENSZ közgyűlése a tavaly év végén és idén januárban, a Gázai övezetben lezajlott izraeli offenzívát bíráló Goldstone-jelentést. A Richard Goldstone dél-afrikai (egyébként zsidó) bíró vezette bizottság jelentése szerint a több mint 1300 palesztin és 13 izraeli halálát követelő harcban mind az övezetet uraló Hamasz palesztin radikális szervezet, mind Izrael követett el háborús bűnöket. A jelentés felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsát: három hónapon belül folytasson le hitelt érdemlő vizsgálatot a jogsértések feltárására.

Lapzártánkig nem vált világossá, mi lesz a sorsa a jelentésnek, mely többek között azt kéri a közgyűléstől, hozzon létre egy pénzügyi alapot a palesztin áldozatok megsegítésére, és hívjon össze konferenciát a genfi egyezmény palesztin területeken történő végrehajthatóságáról. Az arab államok azt szeretnék, ha az ügy a Biztonsági Tanács elé kerülne. A BT-ig azonban feltehetően el sem jut a jelentés: a nyugati államok mellett sem Kína, sem Oroszország nem támogatná ezt.

Az amerikai képviselőház eközben tegnap elítélte a Goldstone-jelentést. A törvényhozás alsóházának állásfoglalása szerint a dokumentum "jóvátehetetlenül elfogult" és "nem érdemes további vitát folytatni róla".

Izrael a jelentés megjelenése óta kemény diplomáciai offenzívába kezdett a genfi Emberi Jogi Tanács, Goldstone és a jelentés ellen. Érveik szerint már a vizsgálatot meghatározó mandátum is egyoldalú volt, ahogy a jelentés is. Izraeli diplomaták szerint a dokumentum nem segít a béketárgyalások újraindításában. A Haarec izraeli napilap úgy tudja: elkerülendő a további nemzetközi nyomást, Izrael felállítana egy újabb vizsgálóbizottságot, amely ellenőrizné az eddigi belső vizsgálatokat a gázai offenzívával kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.