Jaguarokkal korrumpált a spanyol keresztapa

Négymilliárd eurót húzott ki a spanyol adófizetők zsebéből az elmúlt tíz évben a korrupció. Ezzel az ország a 23. a Transparency International ranglistáján - derült ki a spanyol korrupcióellenes ügyészség dokumentumaiból.

A spanyol közvéleményt azonban momentán nem a múlt, hanem a jelen korrupciós ügyei borzolják. Az ellenzéki Néppárt (PP) az év eleje óta nem tud kikeveredni a pártot alapjaiban megrázó botrányból. Az eset középpontjában egy magát a filmbeli keresztapa után stílszerűen csak Don Vitónak nevező vállalkozó, Francisco Correa áll. Drága autókkal (köztük Jaguarokkal és Infiniti sportkocsikkal), húszezer eurós Franck Muller órákkal, csináltatott öltönyökkel és vastag eurókötegekkel kente meg a néppárti politikusokat, hogy az ő cégének, az Orange Marketnek adják a zsíros önkormányzati megbízásokat. Volt olyan politikus, aki rendes havi apanázst húzott Correától. "Don Vito" egyébként még José María Aznar kormányfősége idején (1996-2004) a konzervatívok rendezvényszervezőjeként került kapcsolatba a politikai elittel, és lett egyre befolyásosabb. A nyomozás jelenlegi állása szerint 5,5 millió euró jutott görbe utakon tizenhét néppárti politikus zsebébe. Az ügy az év eleje óta tart, Correa is rács mögé került, de újabb és újabb csontvázak hullanak ki a szekrényből: az ügyben "elesett" már a Néppárt valenciai tartományi elnöke és a párt helyi főtitkára is és több önkormányzati vezető is.

S ahogy az lenni szokott, a botrány a madridi pártközpontot sem kímélte: kénytelen volt lemondani a konzervatívok kincstárnoka, és immár nyílt háborúskodás robbant ki a pártelnök Mariano Rajoy és helyettese, a sokak szerint jóval agilisabb Esperanza Aguirre asszony között. Rajoy azonban rendületlenül állítja: pártja ellen boszorkányüldözés folyik, ami mögött a kormányzó szocialisták állnak, hogy ezzel is eltereljék a figyelmet a gazdaság eredménytelen válságkezeléséről.

Szó mi szó, a szocialista kormány is sok sebből vérzik. Ma már világos, hogy a gazdasági világválság egyik legnagyobb európai vesztese Spanyolország. Befulladtak a hitelek, és leállt a gazdaság motorjának tartott építőipar, küszködik a turizmus is. A munkanélküliség ismét a 20 százalékhoz közelít, a madridi belvárosban pedig szemmel láthatóan több a hajléktalan, mint két évvel ezelőtt. José Luis Rodriguez Zapatero kormányfő egymás után távolítja el a kormányból a vele egyet nem értő politikusokat.

A választók pedig egyre tanácstalanabbak, hiszen azt látják, hogy az egyik oldal az ország ügyeit, a másik a saját pártját sem tudja ellenőrzése alatt tartani.

Tüntetnek Valencia tartományi kormányának vezetője, Francisco Camps ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.