Verespatak kampánytéma Romániában

A Traian Basescu államelnök újraválasztási kampányának részévé tett új kormány kinevezése elhúzódni látszik, s ebben a politikai játszmában a verespataki bányaberuházás kérdése is napirendre került. A héten a bukaresti parlament szakbizottságai meghallgatták a Lucian Croitoru kormányfőjelölt által javasolt minisztereket, akik - Vasile Blaga regionális fejlesztési miniszterjelölt, illetve Bogdan Aurescu külügyminiszter-jelölt kivételével - negatív véleményezést kaptak a testületektől. A Croitoru-kabinet bizalmi szavazására a törvényhozásban várhatóan a jövő héten kerül majd sor.

A szakbizottsági meghallgatások alkalmával több miniszterjelöltet is megkérdeztek a verespataki bányaberuházással kapcsolatos álláspontjáról. Sulfina Barbu (D-LP), akit Croitoru a környezetvédelmi tárca élére javasolt, kijelentette: a beruházásban érdekelt Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) által a szaktárcához benyújtott környezeti hatástanulmány túlhaladott, nem releváns, és nem bizonyítja a környezetvédelmi normák tiszteletben tartását. Barbu hozzátette, hogy viszont támogatna olyan beruházást, amely a hatályos környezetvédelmi szabályozásoknak megfelel.

A művelődési miniszternek ajánlott Theodor Paleologu úgy vélte, hogy a verespataki bányaprojektet a kormánynak és a parlamentnek együttesen kell eldöntenie. A kérdés szerinte: megéri-e Romániának a térség páratlanul gazdag régészeti leleteit megsemmisíteni a beruházandó négymilliárd euróért. Basescu elnök azt mondta, a tudósok véleményét várja, mert jó lenne "a kecskét és a káposztát" összebékíteni. Miközben Verespatakon környezeti katasztrófát okozott a kitermelés, a Finnországban indult aranybányaprojekt - szintén ciántechnológiával, ugyancsak kanadai befektetésként - környezetkímélő eljárásokon alapul.

Eközben az RMGC és kanadai tulajdonosa, a Gabriel Resources Ltd. átfogó médiakampányt indított a verespataki terv előnyeinek bemutatására. Dragos Tanase ügyvezető igazgató úgy látja, hogy a térségben élő munkanélküli bányászok egyetlen reménye a bányaterv jóváhagyása. Tanase rámutatott: cége már felvásárolta a verespataki ingatlanok 80 százalékát, a lakosok többségének Gyulafehérváron és más településeken lakásokat épített, vagy pedig kifizette őket.

Négy román civil társadalmi szervezet az államelnöki választások előzetes csalásával vádolja Traian Basescut, aki az első forduló napjára, november 22-re népszavazást is kiírt a jelenlegi 471 tagú parlament 300 tagúra történő karcsúsításáról, illetve az egykamarás törvényhozásra való áttérésről. A Pro Democratia Egyesület, az Active Watch, a Jogi Forrásközpont és a Transparency International Románia felszólította az ombudsmant, hogy forduljon jogorvoslásért az alkotmánybírósághoz. A szervezetek azt sérelmezik, hogy Basescu fényképe szerepel a népszavazást népszerűsítő reklámanyagokon és plakátokon is, ezáltal érdemtelenül szerez előnyt az államelnöki kampányban. (T. Sz. Z.)

Menni vagy maradni - ez a verespatakiak számára a kérdés
verespatak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.