Vádemelés Jacques Chirac volt elnök ellen

Sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával kell bíróság elé állnia Jacques Chiracnak - jelentette be tegnap a volt köztársasági elnök sajtóirodája. Először fordul elő az 1958 óta tartó V. Francia Köztársaság történetében, hogy egy volt államfőnek bíróság előtt kell felelnie tetteiért. Chirac - aki 2007 májusában, távozva posztjáról, az államfői mentességét is elvesztette - tagadja, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el 1977 és 1995 között, párizsi polgármesteri megbízatása idején.

Egy vizsgálóbíró két évvel ezelőtt indított eljárást, miután az 1983 és 1998 közötti időszakra vonatkozóan a párizsi városháza által nyújtott 35 munkahelyet illetően vizsgálta Chirac felelősségét. Végül a volt államfőnek és további kilenc személynek 21 állásról kell számot adnia a bíróság előtt. Az egykori alkalmazottak közül korábban már többen elismerték, hogy valójában nem dolgoztak a városházán. Chirac aláírása ugyanakkor csak egyetlen ilyen szerződésen szerepelt.

Chirac két évvel ezelőtt, a Le Monde-ban megjelent írásában elismerte, hogy az ő kérésére és engedélyével alkalmazták azokat a személyeket, akik ellen a fiktív állások miatt már korábban sikkasztás gyanújával eljárás indult. Arra is emlékeztetett, hogy a párizsi önkormányzati tanács a szerződéseket jóváhagyta.

Nicolas Sarkozy nem kívánta kommentálni az igazságszolgáltatás döntését. - Én a köztársasági elnök, Jacques Chirac utóda vagyok. Ha valaki nem kommentálhatja az ügyet, az pont én vagyok, akármit is érzek iránta - mondta egy újságírói kérdésre az uniós csúcstalálkozón, Brüsszelben.

Jacques Chirac
Jacques Chirac
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.