Irán csiki-csukizna az uránnal

Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megkapta Irán "első" válaszát a nukleárisfűtőanyag-cserére vonatkozó nemzetközi javaslatra - jelentették be tegnap az intézmény bécsi székhelyén. A NAÜ főigazgatója rövid közleményben tudatta, hogy folytatják a konzultációkat Iránnal és más országokkal, és reméli, hogy hamarosan megszületik a megállapodás. A közlemény nem tartalmaz részleteket a teheráni válaszból - jelentette az MTI.

A megállapodástervezet értelmében Irán a mintegy 1,5 tonna gyengén dúsított urániumkészletéből 1100 kilogrammot Oroszországba szállítana. Az 1100 kilogramm hasadóanyagot 19,75 százalékosra dúsítanák, majd az így nyert alapanyagból Franciaországban gyártanának fűtőrudakat a teheráni kísérleti atomreaktor működtetéséhez.

Ali Asghar Soltanieh, Irán NAÜ-képviselője úgy nyilatkozott: Irán hozzáállása a tervhez "pozitív". A Dzsavan című iráni kormánypárti lap csütörtöki számában azonban azt írta: Teherán két változtatással tartja elfogadhatónak az amerikai-orosz-francia javaslatot. Az egyik, hogy Irán nem egyszerre, hanem több részletben szállítaná külföldre a birtokában lévő alacsonyan dúsított uránt. A másik módosítás szerint Teherán nem várná meg, míg az urán feldolgozott állapotban visszakerül az országba, hanem már azzal egyidejűleg fűtőanyagra tart igényt, hogy az első uránszállítmány elhagyja Irán területét.

E két feltétel azonban elemzők szerint a megállapodás legfontosabb célját hiúsítaná meg. A nukleáris robbanófej készítéséhez ugyanis 1000 kilogramm uránra van szükség, a nyugati hatalmak célja pedig az, hogy ne legyen egyszerre ennyi urán a perzsa államban. Az egyszerre elszállítani tervezett uránt körülbelül egy év alatt tudná pótolni Irán, így ennyi időt nyernének a nagyhatalmak a tárgyalásokra.

Ugyancsak tegnap Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök kijelentette: országa jottányit sem enged az atomenergia hasznosításához való jogából, de kész elfogadni a fűtőanyagcserére vonatkozó nemzetközi javaslatot. Az iráni elnök az állami tv-ben úgy fogalmazott: a nagyhatalmak ajánlata azt tükrözi, azok végre készek az együttműködésre. - Szerencsére a körülmények arra mutatnak, hogy minden kész a nemzetközi együttműködésre nukleáris ügyekben - mondta. Az államfő nem beszélt arról, hogy Irán elfogadja-e a nagyhatalmak ajánlatát, és kompromisszumos javaslatot sem tett.

Tegnap fejezték be a NAÜ ellenőrei látogatásukat a Kum városa mellett épülő iráni nukleáris létesítményben. Jelentésüket a látogatásról várhatóan november közepén hozzák nyilvánosságra. A Reutersnek egy név nélkül nyilatkozó, a NAÜ-höz közel álló illetékes elmondta: az ellenőrök "teljes körű látogatást tettek" a létesítményben.

Mahmud Ahmadinezsad elnök és a Mohammed el-Baradei NAÜ-főtitkár. Közelednek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.