Prága váratja az EU-t

Jövő keddre halasztotta el a cseh alkotmánybíróság a döntést arról, hogy a lisszaboni szerződés, továbbá a római szerződés és a maastrichti dokumentum egyes részei nem sértik-e az ország szuverenitását. Václav Klaus cseh államfő ügyvédje révén kért világos választ arra, hogy az unió az említett dokumentum életbelépését követően nemzetközi szervezet marad-e, vagy pedig szövetséges állammá alakul. Egyúttal felhívta a bírák figyelmét, hogy az ország jövőjéről és függetlenségéről döntenek, amelyért sokan az életüket áldozták.

Jirí Oberfalzer szenátor szerint az uniós dokumentum a szövetségi állam elemeit erősíti. Emiatt háttérbe szorul a népképviselet elve és az ország szuverenitása. Kifogásolta azt is, hogy számos fogalom túl általános, ezért nehezen értelmezhető. Bírálta az unió menekült- és migrációs politikáját, amelynek következtében "lényegesen megváltozik egyes tagországok kulturális jellege". A cseh kormány képviseletében Stefan Füle, az európai ügyek minisztere, valamint Premysl Sobotka, a szenátus elnöke hangsúlyozta, hogy sem a lisszaboni, sem a másik két dokumentum nem veszélyezteti az ország önállóságát.

Délután Pavel Rychetsky, az alkotmánybíróság elnöke bejelentette, hogy a döntést csak jövő kedden hozzák meg. Lapunknak arra a kérdésére, vajon ez a halasztás nem okoz-e gondot az e heti uniós csúcstalálkozón, Stefan Füle azt válaszolta: a soros elnökséget betöltő Svédország a novemberben hónapban újabb rendkívüli tanácskozást tervez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.