Múltunk még érdekli Amerikát

Túlzás lenne azt állítani, hogy hazánk - vagy akár Közép-Európa - élénken foglalkoztatná az amerikai külpolitikát. Két éve, utolsó találkozójukon Tom Lantos nyíltan megmondta Orbán Viktornak: errefelé nem gondolnak sokat Magyarországra (sem) - annál inkább foglalkoznak Kínával, Indiával, Iránnal, Irakkal, Oroszországgal.

Joe Biden, aki alelnökként másodszor járt térségünkben, szabályosan "körbelőtte" hazánkat úti céljaival. Charles Kupchan, az igen befolyásos Külkapcsolatok Tanácsának főmunkatársa minapi, szenátusi meghallgatásán kiemelte a külföld afganisztáni erőfeszítéseit, úgymint a kanadait, a britet, a hollandot, a dánt és a románt...

Lehetne folytatni a sort. Üdítő kivétel ebben a közegben, hogy újra olvasni a "Magyarország" és a "magyar" szavakat a legrangosabb külpolitikai folyóirat, a Foreign Affairs legfrissebb számának hasábjain. Kilenc, még nyomdameleg kötetet, köztük a magyar származású brit Victor Sebestyen munkáját tárgyaló recenziójában Philip Zelikow professzor - Condoleezza Rice volt külügyminiszter szerzőtársa - a szovjet típusú rendszerek bukásáról, 1989-ről emlékezik meg. Nem annyira a hazai "rendszerváltó" pártok szerepét domborítják ki a beszámolók. Hazánk "fontosabb volt" Lengyelországnál a német újraegyesítéshez vezető láncreakcióban, de az MSZMP "már reformgondolkodású" vezetése a keletnémetek kiengedésével "gyakorlatilag átállt a nyugat oldalára", "megvonta a vállát, és készséggel ült fel a nyugati szélirányra", Magyarország pedig már "kreatív módszerekkel" megismerkedett a piaci mechanizmusokkal.

Komoly figyelmet kapott az itteni sajtóban a magyar származású Kati Marton Amerikában most megjelent A nép ellenségei című könyve. Szülei - a nagy amerikai hírügynökségek utolsó állandó tudósítói a Rákosi-érában - meghurcoltatásának dokumentálásával a szerző "Pandora szelencéjét nyitotta fel a magyar titkosrendőrség irattárának páncéltermébe való behatolással".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.