Irán hajlik az egyezségre

Irán elfogadja az urándúsításról Bécsben kidolgozott terv kereteit, de jelentős változtatásokat követel - közölte az al-Alam iráni televízió kedden. Teherán 48 órán belül átadja hivatalos válaszát arra a javaslatra, amelyet Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója indítványozott az Irán, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok részvételével múlt héten tartott bécsi tárgyalások eredményeként.

A megállapodástervezet értelmében Irán a mintegy 1,5 tonna gyengén dúsított urániumkészletének 80 százalékát Oroszországba szállítaná. Az 1200 kilogramm hasadóanyagot 19,75 százalékosra dúsítanák, majd az így nyert alapanyagból Franciaországban gyártanának fűtőrudakat a teheráni kísérleti atomreaktor működtetéséhez - írta az MTI.

Több iráni illetékes kifogásolja, hogy az 1500 kilogramm uránkészletből 1200 egyszerre hagyja el az országot, ehelyett inkább azt javasolják, hogy apránként vigyék külföldre. Mohszen Rezai, az iszlám köztársaság elit fegyveres erejének, a Forradalmi Gárdának korábbi parancsnoka, aki a júniusi elnökválasztáson a harmadik helyen végzett, leszögezte: 1100 kilogramm uránnak mindig Iránban kell maradnia.

A nyugati országok azt remélik, egy ilyen megállapodással minimálisra csökkenthetik annak veszélyét, hogy Irán magas fokon dúsított uránra tegyen szert, olyanra, amely alkalmas atomfegyver előállítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.