Drezdára figyel az arab világ

Színtiszta rasszizmus, a muzulmánok elvakult gyűlölete. Frank Heinrich drezdai főállamügyész számára egy pillanatig sem kétséges, hogy mi motiválta a szászországi tartományi bíróság előtt zajló, s az egész iszlám világban nagy figyelemmel kísért büntetőper vádlottját. Az arcát fekete kapucniba és napszemüveg mögé rejtő Alex W.-t, aki július elején ugyanebben az épületben, néhány teremmel arrébb brutális kegyetlenséggel végzett az egyiptomi Marwa el-Sherbinivel. A munkanélküli segélyből tengődő, Oroszországból áttelepült német férfi tizenhatszor szúrta meg három hónapos terhes áldozatát. A 31 éves gyógyszerésznő belehalt a súlyos sebekbe.

A kétszáz rendőr által biztosított drezdai pert hatalmas médiaérdeklődés kíséri. Egyiptomból és más arab országból számos forgatócsoport jött el a szász tartományi fővárosba, ahol muzulmán szervezetek is képviseltetik magukat. El-Sherbini szülővárosától, Alexandriától Kairón át Kuala Lumpurig muzulmánok tízezrei vonultak az utcára, hogy elégtételt követeljenek Marwáért. A tüntetők számára a legsúlyosabb büntetés, az életfogytiglani az egyedül elfogadható ítélet. Minden ennél enyhébb döntés, így Alex W. a védelem által állítólag pedzegetett beszámíthatatlansága csak olajat öntene a tűzre. Az arab-muzulmán világban jó kapcsolatokkal bíró Németország pedig nehezen tudná lemosni magáról, hogy az igazságszolgáltatás futni hagy egy rasszista indítékú gyilkost.

Sokan azt sem értik, hogy a sértegetés miatt bíróság elé állított Alex W. hogyan sétálhatott be egy késsel a zsebében a drezdai bíróságra. Ahogy az is kínos a németek számára, hogy a bírósági vérfürdő helyszínére érkező rendőr először Marwa sejtbiológus férjét, a késszúrásoktól szintén súlyos sebeket kapó Elwy Okazra lőtt. Vagyis eleve az arab férfit tartotta a támadónak.

A tettes és áldozata útjai először tavaly nyáron keresztezték egymást. A nagyobbik fiát az egyik drezdai játszótérre vivő, fejét kendőbe burkoló nő megkérte a hintázó férfit, adja már át a helyét a hároméves Musztafának. A válasz szitkok özöne volt. - Fejkendős iszlamista terrorista vagy, a fiadból is terrorista lesz! Takarodjatok innen, nincs helyetek Németországban - ordított Alex W.

Az ügy a bíróságon landolt, s a per kezdetekor senki sem gondolta, hogy a 2003 óta a szövetségi köztársaságban élő férfiból ilyen erővel fog előtörni a gyűlölet. A drezdai bíróságon golyóálló üveg által védett Alex W.-ről annyit tudni, nehezen illeszkedett be a német környezetbe, alkohol- és drogproblémái is voltak. Profilja illik a Németországban csak "farönkösnek" hívott Nyikolaj H.-ra, a munkanélküli, alkohol-, és kábítószerfüggő férfi tavaly májusban az alsó-szászországi Oldenburg közelében az egyik közúti hídról hatkilós fatörzsdarabot dobott le. Az éppen ott haladó autóba becsapódó rönk családja szeme láttára végzett egy kétgyermekes anyával. A szövetségi köztársaságban több mint kétmillió oroszországi német bevándorló él, jelentős részük integrációja ugyanolyan gondot okoz, mint az araboké vagy a törököké.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.