Angolul is ért a szóból

A szerénység sosem volt rá jellemző, ám Guido Westerwelle a kereszténypártokkal kötött koalíciós megállapodás után valósággal ragyogott az önelégültségtől. - Amit igényeltünk, minden bekerült a dokumentumba - lobogtatta kevély mosollyal a 130 oldalas koalíciós megállapodást pártja küldöttei előtt, akik aztán meg is szavazták az alkut. Időközben a CDU és a CSU rendkívüli pártkongreszszusai is rábólintottak a mindössze három hét alatt tető alá hozott egyezségre, így szabaddá vált az út, hogy az új Bundestag "polgári többsége" szerdán kancellárrá válassza Angela Merkelt.

Az FDP valóban szörföl a népszerűségi hullámon. A párt a tizenhat tartományi parlamentből tizenötben képviselteti magát. Hat tartományt - köztük a gazdaságilag legerősebbeket - a kereszténypártokkal együtt irányítják. Öt minisztérium a liberálisoké, és ezzel Westerwelle a maximumot érte el.

Német sajtókommentárok szerint a szabad demokraták a külüggyel, a gazdasággal vagy az igazságüggyel sokkal fontosabb tárcákat szereztek meg, mint a három minisztériummal beérni kényszerülő bajor CSU.

Igaz, az FDP-hez került egészségügy sokak szemében "országút a pokolba" - az egészségügy átalakításába eddig kereszténydemokraták és szociáldemokraták inkább csak belebuktak. Kérdés, hogy a 36 éves, kevés nagypolitikai tapasztalattal rendelkező Philipp Rösler hogyan lesz képes elérni azt, hogy minden munkavállaló - jövedelmétől függetlenül - egységes tb-járulékot fizessen.

A külügyi tárca átvételére készülő 47 éves Westerwelle diplomáciai értelemben ismeretlen szereplő, "sötét ló". Azok a viták már rég elcsendesedtek, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló politikus irányíthatja-e Európa vezető gazdasági hatalmának külügyeit.

A kételyek inkább a jogász végzettségű FDP-s pártelnök és leendő alkancellár külpolitikai képességei és idegennyelv-tudása kapcsán merültek fel. Időközben ugyan már bocsánatot kért kisiklásáért, de nehéz elfelejteni, amikor a kérdésére lehetőleg angol nyelvű választ kérő BBC-s újságírót azzal utasította rendre: "Németországban németül beszélünk".

Westerwelle a folytonosság mellett keveset árult el külpolitikai elképzeléseiről. A tekintélyes Német Külpolitikai Társaság (DGAP) előtt fél évvel ezelőtt tartott előadásából kiderült: a nukleáris fegyverek leszerelését tekinti egyik legfontosabb céljának.

Magyar szempontból érdekesnek tűnhet azon megjegyzése, hogy külügyminiszterként szociáldemokrata és zöldpárti elődeinél nagyobb figyelmet kíván fordítani a kisebb EU-partnerekre. Arra azért érdemes lesz odafigyelni, hogy a Moszkvában életében eddig egyszer, az idén tavasszal megfordult Westerwelle ugyan beszél angolul, de azért célszerűbb németül szólni hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.