Választások előtt kezdődik a nagykövetek keringője?

A héten a szarajevói és a ljubljanai nagykövetjelöltet hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága; úgy tudjuk, e pillanatban nincs több javaslat a testület előtt.

A testület fideszes tagjai a jelöltekről lefolytatott vitákban változatlanul részt vesznek, a szavazásokon azonban tavasz óta nem. Ennek okát a bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt abban jelölte meg, hogy az ellenzéki párt így tiltakozik a kormány kinevezési gyakorlata ellen.

A Fidesz fenntartja magának a jogot, hogy kormányra kerülése esetén felülvizsgálja azokat a kormányzati előterjesztéseket, amelyek véleménye szerint szakmailag megalapozatlanok; ezek hátterében politikai mozgatórugókat gyanít. A Fidesz érzékelhetően politikai kinevezetteknek tekinti a jelöltek egy részét, és felszólította a kormányt arra is, hogy a választások előtt már ne küldjön külföldre új nagyköveteket.
A választásokig megüresedő nagyköveti posztokat töltsék be ideiglenes ügyvivőkkel, vagy adott esetben hosszabbítsák meg a megbízatásokat.

Mint Németh Zsolt lapunknak elmondta, demokráciafelfogásukkal ellentétes az a gyakorlat, hogy a választásokat megelőző időszakban, amikor amúgy is kormányváltás érlelődik, a kabinet kiszemeltjei kerüljenek fontos külképviseletek élére. Különösen elfogadhatatlannak mondta, hogy stratégiai jelentőségű állomáshelyeken mentek és mennek végbe nagykövetcserék. Ezek között említette például a NATO-t, az ENSZ-t és szakosított szerveit, az Európai Uniót, az Egyesült Államokat.

Az említett állomáshelyek egy részénél valóban történtek nagykövetváltások az elmúlt hónapokban, illetve ilyenek a közeljövőben esedékesek. Külügyi források ezeket a szokásos cserék sorába utalják és semmi rendkívülit nem látnak a dologban. Így például ENSZ-képviselőnk, Bródi Gábor mandátuma lejárt, munkáját a közeljövőben Horváthné Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkár veszi át, aki jelenleg a miniszter kabinetfőnöke. A genfi ENSZ-misszió élére Akóts Klárát nevezték ki, aki korábban külügyi kormányfőtanácsos is volt. Csakúgy, mint Banai Károly, aki nyár óta a bécsi ENSZ-missziót irányítja. A magyar UNESCO-képviseletet néhány hónapja Bogyay Katalin, a kulturális minisztérium egykori szakállamtitkára vezeti. A magyar NATO-képviselő Kovács István lett, aki Göncz Kinga külügyminiszter kabinetfőnökeként tevékenykedett. Washingtonban Somogyi Ferencet Szombati Béla egykori párizsi nagykövet váltotta. Kiss Tibor brüsszeli EU-nagykövet megbízatása szintén lejár, helyét Iván Gábor szakállamtitkár veszi át.

Az említett nagykövetek kinevezését a Fidesz a külügyi bizottságban nem támogatta; bár a velük szemben megfogalmazott fenntartások szintje nem azonos - mutatnak rá a testülethez közel álló források, amelyek szerint ellenzéki oldalon várhatóan politikai kifogásokat emelnek majd Szent-Iványi Istvánnal szemben is. Az SZDSZ korábbi EU-képviselője Ljubljanába készül; őt is most kedden hallgatja majd meg a külügyi bizottság. Az elmúlt években fideszes kritikára többször volt példa; annak idején például Vastagh Pál korábbi igazságügy-miniszter ottawai, vagy Bársony András egykori államtitkár kijevi kievezését bírálták ellenzéki oldalon. A nagykövetcserék leállításának fideszes szorgalmazását egyesek úgy magyarázzák, hogy az ellenzéki párt több nagyköveti posztot már odaígért, illetve a párt, kormányzati pozícióba kerülve szeretné "saját embereit" látni fontos külföldi állomáshelyeken.

Nagy "kirajzás" már csak azért sem valószínű, mert a pénzügyi szigorítások következtében bezárt külföldi magyar képviseletekről eddig 45 munkatárs tért haza idő előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.