Afganisztán: előrelépés szükséges

Magyarország nem létszámbővítésben, hanem a nemzetközi missziókban (Afganisztánban) szolgálatot teljesítő kontingens minőségi munkájának javításában, elsőbbségi feladatok kitűzésében látja a hatékonyság növelését, amire a tegnap véget ért, kétnapos pozsonyi nem hivatalos NATO-külügyminiszteri találkozón felhívtak - mondotta lapunknak Szekeres Imre honvédelmi miniszter. Ennek szellemében az olaszokkal, németekkel együtt Magyarország új elképzeléscsomagot terjesztett elő.

Ez a NATO expedíciós (a felelősségi területtől távolabbi, például az afganisztáni) műveleti képességei javítását célozza. Emelni kell például a szárazföldi haderők - jelenleg 50 százalékos - telepíthetőségi mutatóját. A NATO-költségvetésről folytatott vitában a felszólalók jelezték, a gazdasági krízisidőszakban nem tudják bővíteni az erőforrásokat, a költségvetést. A vitában kifejtett magyar álláspont szerint (amely a német-olasz-magyar előterjesztés része) prioritásokat állítanak fel, ha kell, átütemeznek programokat, hogy erősíthessék a tagállamok haderejének bevethetőségét, műveleti fenntarthatóságát. Reagálva a javaslatra, a NATO-főtitkár bejelentette, hogy a tagállamok magas rangú képviselőiből (vélhetően a nemzeti védelempolitikai igazgatókból) testületet állítanak fel, hogy az indítványokat megvalósíthassák.

Tegnap kilenc NATO-állam - köztük Magyarország - aláírta a NATO-felajánlásokból képzett helikopteralappal (az abból finanszírozandó, elsősorban Afganisztánba telepítendő) légi járművek-harceszközök felújításával kapcsolatos megállapodást. Magyarország új feladatokat vállal (de a meglévő keretek között maradva), afgán helikopterpilóták, műszaki alakulatok kiképzésében.

Afganisztán, az Egyesült Államoktól várt új stratégiai elképzelések álltak a pozsonyi tanácskozás középpontjában. Érezve a nehéz nemzetközi gazdasági helyzet súlyát, Robert Gates amerikai védelmi miniszter általánosságban támogatta az Afganisztánban állomásozó amerikai és szövetséges haderők parancsnokának, Stanley McChrystal tábornoknak a helyzetelemzését (amely több tízezer katona odavezénylését sürgette), de nem foglalt állást abban a feltett kérdésben, hogy támogatja-e a tábornok újabb csapatokra vonatkozó felhívását.

A részvevők nem tettek felajánlásokat, egyedül Lengyelország jelezte, újabb hatszáz katona kiküldését fontolgatja. Forrásaink Pozsonyban utaltak rá, a lengyel felajánlás teljesítésének komoly akadályai vannak, nincs elegendő felkészült katona, és kinti állomásoztatásuknak az anyagi alapjai sem biztosítottak.

Az új NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen is Afganisztánnak szentelte mondandóját. Figyelmeztetett, hogy a NATO-nak meg kell erősítenie afganisztáni jelenlétét, nehogy az országban a felkelők további teret nyerjenek. Jelezte, hogy kulcsfeladat az afgán katonai-biztonsági erők felkészítése, megerősítése, hogy átvehessék a ma még a szövetséges erők által teljesített feladatokat. Ám arról is beszélt, hogy ez hosszú folyamat, a kormányerők még gyengék.

Szóba került Pozsonyban az új amerikai rakétavédelmi rendszer is, de sem Gates miniszter, sem a NATO-főtitkár nem szolgált részletekkel.

Stenley McChrystal tábornok, az afganisztáni amerikai kontingens parancsnoka megérkezik a pozsonyi tanácskozásra
Stenley McChrystal tábornok, az afganisztáni amerikai kontingens parancsnoka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.