USA: nem üldözik az orvosi célú marihuánát

Az ügyészi erőforrások jobb kihasználására hivatkozva a szövetségi hatóságok mostantól nem üldözik a marihuánát orvosi célból fogyasztókat, illetve terjesztőket az Amerikai Egyesült Államokban, legalábbis abban a 14 államban, amelynek törvényhozása lehetővé tette ezt - közölte a washingtoni igazságügyi minisztérium. Azt azonban hangsúlyozzák a hivatalnokok, hogy mivel a kábítószerrel való visszaélés továbbra is szövetségi szintű bűncselekmény, a törvény szigorára számíthatnak azok, akik az enyhítéssel akarják álcázni, amúgy illegális tevékenységüket.

A washingtoni iránymutatások kitérnek arra, hogy az ügyészek vizsgálják továbbra is a "receptes" marihuánaügyleteket, ha azokban a szervezett bűnözés szokványos elemeit fedezik fel: lőfegyver birtoklását vagy használatát, fiatalkorúnak való értékesítést, pénzmosás gyanúját.

Az új drogpolitika komoly szembefordulást jelent a Bush-adminisztráció antiliberális álláspontjával, mégpedig úgy, hogy a konzervatívok kegyét is keresi az egyes államok jogának megerősítésével. A receptre árult marihuána eladását először 13 éve, Kaliforniában tették lehetővé. Mégpedig a jogvitáktól ma sem mentesen: Los Angeles próbálja megfékezni a "kannabiszklubokat", de az ilyenek létrehozását tiltó moratóriumot éppen hétfőn érvénytelenítette egy bíró. A gyógyászati használat hívei betegjogi érveket is hangoztatnak, így azt, hogy a szer jelentősen enyhíti például a rákbetegséggel járó tartós fájdalmat és émelygést.

Noha az Obama-kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy a nem orvosi célú marihuánatranzakciók üldözése továbbra is rendkívüli, kiemelt figyelmet kap, hiszen ez a mexikói drogkartellek vezető bevételi forrása, az új lépést a republikánusok, sőt államigazgatási illetékesek is élesen bírálták. Azzal érvelnek, hogy teljesen összemosódik a gyógyászati, illetve élvezeti célú marihuá-na forgalma, és Washington most felad egy fontos védelmi vonalat.

Kaliforniában némelyek nagy reményeket fűznek a marihuána megadóztatásához
An employee rolls joints containing weed at a coffee shop in the southern Dutch city of Bergen op Zoom November 18, 2008. Dutch cities will on November 21, 2008 exchange experiences and information at a "weed summit" in Almere and discuss the soft drugs policy and its consequences. Bergen op Zoom may be the first Dutch city to shut coffee shops serving weed in February 2009. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.