Török-görög feszültséget növel a bevándorlás

Görögország egyre nehezebben birkózik meg a menekültüggyel. A kisázsiai partokhoz közeli szigeteket elárasztják az EU-ba vágyó tízezrek.

A menekültek nagy része Afganisztánból, más közép-ázsiai országokból érkezik, de sok az afrikai is. Elsősorban szomáliaiak, de előfordul, hogy nyugat-afrikaiak szomálinak mondják magukat, mivel az Afrika szarván uralkodó állapotok eléggé hihetővé teszik a menekültstátus kérését. A Görögországba érkezők azonban ritkán kérnek menekültstátust. A hellén hatóságok ugyanis csupán a jelentkező migránsok 0,1 százalékának adnak menekültstátust - írja a BBC. Finnországban ez az arány 76 százalék. Természetesen mások a körülmények. Görögország az EU határán fekszik, s ez nagyon tagolt határ, rengeteg szigettel, egészen közel Törökországhoz. Leszbosz és Számosz a fő érkezési pont.

Megkérdeztünk menekültekkel foglalkozó szakembereket a helyzetről, akik azt mondták, hogy a görög hatóságok egyszerűen képtelenek megbirkózni a növekvő áradattal. Az idei adatok még nem érhetők el, de tavaly 146 ezer illegális bevándorlót tartóztattak le a hatóságok. Ezeket lefogják, egy hónapig befogadóközpontokban tartják, majd kiutasító végzéssel elbocsátják. Többségük folytatja útját Nyugat felé. A végső cél általában egy olyan nyugat-európai ország, ahol népesebb bevándorlóközösségek élnek - az ideális hely Nagy-Britannia. A már idézett BBC Számosz szigetén több afgánt meginterjúvolt, akik azt mondták: 16 ezer fontért vállalták szállításukat Afganisztánból Angliába. Mások kevesebbet fizetnek, de mindenkinek iszonyú összeg a viteldíj, amelyet az embercsempészek megkövetelnek azért, hogy rozoga bárkáikon EU-területre vigyék őket. Görögországot elhagyva sokan Magyarországon keresztül utaznak, és itt hasonló módon várják ki, amíg tovább utazhatnak. Szakemberek szerint viszont a görögországi állapotok miatt kérdéses, hogy jogos-e tőlünk visszaküldeni az ottani központokba a migránsokat.

A görög tengeri határ őrizetében részt vállal az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex is. A szervezet helyettes vezetője, Gil Arias-Fernandez szerint Törökországnak vissza kell fogadnia az illegális migránsokat, akik elhagyják területét és Görögországba utaznak. Szerinte hasonló toloncegyezményekkel a spanyoloknak sikerült csökkenteniük az Észak-Afrikából érkező menekültáradatot. Törökország egyelőre kevés hajlandóságot mutat a határok lezárására. Egyesek szerint az új szocialista görög kormány talán új módon kezeli majd a menekültkérdést. Már csak azért is, mert Jeorjiosz Papandreu miniszterelnök eredeti foglalkozása szerint szociológus, aki a migráció problémáival foglalkozott. Egyelőre azonban Szamosz szigetén egy migránsok számára berendezett zárt intézmény falán ez a felirat áll: "Nem engednek beutazni. Nem engedik, hogy maradjunk. Nem engednek elutazni."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.