Pozsony két napig a világ legvédettebb városa

A NATO afganisztáni hadműveleteinek helyzete és kilátásai, a várható stratégiaváltás, továbbá a jövő évi költségvetés lesz a központi témája a ma kezdődő, kétnaposra tervezett pozsonyi informális találkozónak, amelyen az észak-atlanti szövetség tagállamainak védelmi miniszterei, s a közép-ázsiai katonai misszióban részt vevő más országok tárcavezetői vesznek részt.

Szlovákiai szakértők szerint vízválasztó lehet a mostani eszmecsere, hiszen a NATO vesztésre áll Afganisztánban, a tagországok többsége vonakodik az újabb csapatküldésektől és más áldozatoktól, ráadásul a gazdasági válság miatt a legtöbb állam jövőre csökkenteni kívánja a védelmi kiadásait, s ezáltal a katonai szövetség büdzséjét és mozgásterét is.

Értesüléseink szerint a tanácskozáson Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára nagyobb áldozatvállalásra szólítja fel a tagországokat, s felvázolja a szövetség új afganisztáni stratégiáját, amelyben az eddiginél jelentősebb szerepet szánnak a helyi lakosságnak, valamint az afgán biztonsági és fegyveres erők kiképzésének.

Ma és pénteken Pozsony a világ legjobban védett városa lesz. Az illetékes vezetők felkérték a helybelieket, hogy péntek estig lehetőleg kerüljék el a belvárost és a Duna-parti városrészt. A tanácskozás színhelyéül kiszemelt Incheba kiállítási központot és környékét már a szlovák hadsereg terroristaellenes alakulatának a tagjai és mesterlövészek őrzik. Időről időre helikopterek is köröznek a levegőben. Mivel a központ legnagyobb csarnoka nem felelt meg a biztonsági szempontoknak, ezért ott egy kisebb és jobban védhető termet alakítottak ki, ahol majd a titkos tanácskozás zajlik. Megszigorították az ellenőrzéseket a környéken és a Szlovákia fővárosába vezető utakon is. Emiatt már tegnap óriási dugók alakultak ki a Pozsonyba vezető utakon.

Szlovák lapértesülések szerint a NATO augusztusban hivatalába lépett új főtitkára szokásához híven ma vagy holnap reggel Pozsonyban is kocogni óhajtott. A nagy médiaérdeklődést kiváltó futáshoz partneréül Robert Fico egyik legfőbb politikai vetélytársát, Mikulás Dzurinda volt kormányfőt kérte fel, aki már többször részt vett maratoni versenyeken is. A szervezők azonban - állítólag a szlovák kormányfő személyes kérésére - biztonsági okokra hivatkozva, udvariasan lebeszélték a dán politikust erről a tervéről.

Anders Fogh Rasmussen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.