Hoppon maradtak Afrika vezérei

Egyetlen politikus sem kapta meg az idén a világ legnagyobb pénzösszegével járó kitüntetést, amelyet olyan afrikai vezetőknek adhatnak, akik hivatali idejük kitöltése után a törvényeket betartva átadták széküket az új vezetőnek. Az Afrikában először mobiltelefon-hálózatot kiépítő milliárdos, Mo Ibrahim által létrehozott alapítvány 2007 óta dönt a díj adományozásáról. Az idén kellett volna kiválasztani a harmadik díjazottat, de a bizottság úgy döntött: számos jelölést megfontoltak ugyan, mégsem hirdetnek nyertest.

A díjat először Joaquim Chissano kapta, aki 1986 és 2005 között Mozambik elnöke volt. Egy évvel később pedig Festus Mogae nyerte a Mo Ibrahim-díjat, ő 1998 és 2008 között volt Botswana elnöke. A díjazottak tíz évre elosztva összesen ötmillió dollárt kapnak, ezután pedig évente 200 ezer dollárt. Sajtóértesülések szerint az idén a legesélyesebb Thabo Mbeki, Dél-Afrika tavaly leköszönt elnöke, az egykori nigériai elnök, Olusegun Obasanjo, illetve Ghána volt elnöke, John Kufuor volt.

A díjat odaítélő bizottság hangsúlyozta, hogy "minden tisztelete" az esélyeseké. A kommentátorok azonban hozzáteszik: Mbekinek például fel lehet róni, hogy nem sikerült megfékeznie az országában tomboló HIV-járványt, a másik két politikusra pedig gyakran vetült a korrupció gyanúja. A Human Rights Watch emberjogi szervezet elemzője, Reed Brody az AP-nek úgy nyilatkozott: puccsok voltak Madagaszkáron, Mauritániában és Guineában is. - Ez nem volt jó év a demokrácia számára Afrikában. Lehetséges, hogy ezt próbálták jelezni - tette hozzá.

A díj célja, hogy a jó kormányzást ösztönözze Afrikában, és hogy megmutassa: egy afrikai vezetőnek nem kell évtizedekig a hatalomhoz ragaszkodó diktátorrá válnia ahhoz, hogy ne szegényedjen el hivatali ideje után (jelenleg tíz diktátor van Afrikában, aki húsz évnél régebben uralkodik). Elemzők viszont hozzáteszik: ennél ugyan nincs magasabb összeggel járó díj a világon, de még ez is aprópénz ahhoz képest, amennyit egy-egy nagy szerződésért korrupt afrikai vezetők zsebre tesznek. Ibrahim tagadja, hogy ezzel ő is csupán megvesztegetné (a másik oldalról) a politikusokat. - A nyugati vezetők könyvet írnak és dollárszázezrekért tartanak előadásokat, miután leköszönnek. Ezt kompenzálja a díj - közölte Ibrahim.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.