Belement Karzai a második fordulóba

November hetedikén tartják az afgán elnökválasztás második fordulóját - jelentette be Hamid Karzai elnök Kabulban, John Kerry amerikai szenátor és Kai Eide, az ENSZ afganisztáni missziójának vezetőjével karöltve. Az afgán elnök hatalmas diplomáciai offenzíva céltábláján találta magát, miután hétfőn az afgán választás tisztasága felett őrködő, részben nemzetközi összetételű panaszbizottság súlyos csalásokat állapított meg a voksolás menetében. 210 szavazókör eredményeinek és a Karzaira leadott szavazatok 25 százalékának megsemmisítésére adott utasítást. Így a Karzaira leadott voksok százalékos aránya ötven százalék alá süllyedt, és második fordulót kell kiírni.

Felmerült azonban, hogy Karzai ebbe nem megy bele. John Kerry, az amerikai külügyi bizottság feje az elmúlt három napban rendszeresen találkozott az elnökkel, akit Gordon Brown brit kormányfő és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is felhívott a hét elején. Az üzenet egyértelmű volt: vagy belemegy Karzai a második fordulóba, vagy búcsút inthet a nemzetközi közösség támogatásának. S bár Karzai úgy állítja be az egész választási hercehurcát, mintha a nemzetközi közösség túlbuzgó módon befolyásolni akarná a választások kimenetelét, erre az ultimátumra nem mondhatott nemet. A Fehér Ház világossá tette: csak akkor döntenek a csapatlétszám növeléséről, ha megbizonyosadnak arról, hogy megbízható partnerük van Kabulban.

Bollywood egyik filmsztárját népszerűsítő plakát Kabulban

A panaszbizottság jelentése szerint Karzai a szavazatok 48 százalékát tudhatja magáénak. A dokumentum szerint harminc olyan szavazókör volt, ahol a szavazatok 100 százalékát egy jelöltre adták le. Több szavazókörből érkező szavazócédulát ugyanazzal a tollal töltötték ki, ugyanaz az ember írta alá őket, és még arra sem vették a fáradságot, hogy az egyes cédulákat letépjék a papírtömbről. A jelöltek néha versenyeztek a csalásban is: volt olyan szavazókör, ahonnan 600 elcsalt szavazat érkezett egy jelöltre, de a nyilvántartásba egy másik jelöltre leadott szavazatként kerültek be.

Több, egyébként veszélyes helyen gyanúsan magas volt a részvétel: Ghazni tartományban egy szavazókörben 1055 szavazatot adtak le az 1400-ból. Volt olyan urna, amelyben nem találtak szavazatot, csak a végeredményről szóló cetlit. A szavazatokat nagy többségben Karzai javára csalták el. Mivel a bizottságnak "világos és egyértelmű" bizonyítékokat kellett találnia a csalásra, ott nem semmisítették meg az adatokat, ahol csak a szavazatok 25 százalékát töltötték ki ugyanúgy (feltehetően hamis voksok voltak).

Ám tekintve, hogy a két hét múlva esedékes választást ugyanaz a választási bizottság szervezi, amely az augusztus 20-it, annak tisztasága is kétséges. Nem is beszélve arról, hogy már a választók regisztrálásánál történtek szabálytatanságok - állítólag hárommillió álszavazócédulát adtak ki. A Guardian szerint Kandahár tartományban Britney Dzsamilia Spears néven is bejegyeztek valakit.

Karzai a tegnapi sajtótájékoztatón nem kommentálta a panaszbizottság jelentését. Annyit mondott: úgy érzi, a déli, veszélyesebb tartományok szavazóival - ahonnan az elcsalt szavazatok nagy része érkezett - tiszteletlenül bántak.

Hamid Karzai ellenfele a második fordulóban a volt külügyminiszter Abdullah Abdullah lesz. Hacsak a jelenlegi elnök ellenzéke nem kap a panaszbizottság döntésétől komoly lendületet, Karzai újbóli győzelme valószínűsíthető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.