Szlovák össztűz Orbánra

Nagy felzúdulást váltott ki a szlovák politikusok között a Fidesz elnökének felszólalása a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) múlt hét végi, rimaszombati programalkotó közgyűlésén. A kormánykoalíciós és az ellenzéki pártok képviselői amiatt háborognak, hogy Orbán Viktor a tanácskozáson kijelentette: Európában minden közösségnek, a Kárpát-medencei magyaroknak is joga van az autonómiára, amely széleskörűen elismert európai érték.

- Aki a szlovákiai területi autonómiáról álmodozik, az egyszer felébred, kijózanodik, és rádöbben, milyen szomorú, nevetséges és ostoba álmokat szövögetett. Ez vár Orbán Viktorra is, aki Rimaszombatban is magasröptű szavakkal ecsetelte ábrándozásait - vélte Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) elnöke. Ez a párt a Fideszhez hasonlóan szintén az Európai Néppárt tagja. - Egyre inkább úgy látom, hogy Ján Slotának nagy szüksége van Csáky Pál és Orbán Viktor megnyilatkozásaira, amelyek után mindig új erőre kap, Csáky pedig saját pozíciójának a megőrzése miatt ragaszkodik a Fidesz elnökéhez - folytatta a volt szlovák kormányfő.

Dusan Jarjabek, a Robert Fico vezette kormánypárti Smer parlamenti képviselője szerint ismét bebizonyosodott, hogy az MKP csupán Orbán szlovákiai szóvivője. Frantisek Galbavy, az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetőségi tagja szerint a Fidesz elnöke választási kortesbeszédet tartott. - Nagy kár, hogy még ezzel is újabb bizalmatlanságot és feszültséget keltett, amellyel elsősorban a szlovákiai magyaroknak árt, s lenullázza az MKP szlovákiai koalíciós potenciálját - közölte.

Lapunk megkeresésére Csáky Pál annyit közölt, hogy nem tartja kommentálásra méltónak a megnyilvánulásokat.

A Magyar Koalíció Pártjával két nagyon erős, mind a szív, mind pedig az ész által motivált okunk van az együttműködésre, míg a Bugár-féle párttal ezek nem állnak fenn - nyilatkozta a rimaszombati tanácskozás szünetében Orbán Viktor. - Az MKP tagja az Európai Néppártnak, amelynek én az alelnöke vagyok, és e tisztségemből kifolyólag különleges felelősségem van ezzel a párttal szemben. A Bugár-féle párt egyelőre ilyen szándékot nem jelzett, ráadásul még nem jelölte ki a helyét a magyar-magyar együttműködés keretében sem. Inkább olyan nyilatkozatot láttam, amelyben azt mondták, hogy bizonyos fórumok munkájában nem kívánnak részt venni - folytatta.

Megkeresésünkre Bugár Béla kifejtette, hogy a nemrég alakult Híd-Most párt elsősorban szlovákiai politikai szövetségeseket keres, de a magyarországi kapcsolatokat is fontosnak tartja. - Idő kell arra, hogy Magyarországon megismerjenek bennünket, miként arra is, hogy megjelenjünk az európai politikai színtéren. A továbbiakban elmondta, hogy hibás lépés lenne, ha a Fidesz beavatkozna az MKP és a Híd-Most közötti politikai versengésbe, ahogy megpróbálkoztak ilyesmivel Erdélyben is. - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának tevékenységéről ugyanazt tartjuk, mint például Berényi József, az MKP elnökhelyettese. Vagyis egyértelművé kell tenni, hogy a KMKF nincs jogi viszonyban az Országgyűléssel, csupán konzultatív testület, s ezzel véget vethetünk a szlovák politikusok kifogásainak - szögezte le a pártelnök.

A Median SK közvélemény-kutató intézet tegnap nyilvánosságra hozott reprezentatív felmérése szerint szeptember végén a Magyar Koalíció Pártjára a polgárok 4,6, a Hídra pedig a 3,1 százaléka voksolna, tehát egyik politikai tömörülés sem jutna be a parlamentbe. A listát továbbra is a Smer vezeti 42,9 százalékkal.

Németh Zsolt, Csáky Pál és Orbán Viktor az MKP hét végi, rimaszombati kongresszusán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.