Benes-dekrétumok: Fico kérésére sem vevő az EU

A soros elnök Svédország külügyminisztere és az Európai Bizottság elnöke kizárta hétfőn a lehetőséget, hogy Szlovákiára ne vonatkozzon az új EU-alapszerződés részét képező alapjogi charta teljes körű teljesítésének kötelezettsége. Carl Bildt emlékeztetett, hogy Szlovákia már befejezte a lisszaboni szerződés ratifikálásának folyamatát. José Manuel Barroso pedig sürgette, hogy a tagállamok ne gördítsenek mesterséges akadályokat a dokumentum útjába - jelentette az MTI. Mindketten értésre adták azt is, hogy nem értenek egyet Václav Klaus cseh elnök felvetésével sem, aki Csehországnak szeretné elérni az említett mentességet.

Amit Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap a cseh közszolgálati tévében csak valószínűsített, azt tegnap Pozsonyban már egyértelművé tette. - Ha az EU-csúcson jóváhagyják Václav Klaus kérését, akkor ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy ez a kivétel Szlovákiára is vonatkozzék. Ha nem így történne, akkor megvétózzuk a cseh kivétel elfogadását. A Benes-dekrétumok a második világháború végén és után a fasizmus csehszlovákiai kollaboránsait és az ország ellenségeit fosztotta meg a vagyonuktól, és számolt le velük másként is - érvelt Fico. Mint pozsonyi tudósítónk írta, szerinte a Benes-dekrétumok alvó ügyét a cseh államfő támasztotta fel, és ez a fejlemény nem kellemes Szlovákia számára.

Pozsony továbbra is egyetért a szakértői elemzésekkel, amelyek szerint az alapjogi chartájának nincs visszamenőleges hatálya, azaz nem veszélyezteti a jelenlegi tulajdonjogi viszonyokat. - Ám ha Csehország külön politikai garanciát kap arra, hogy a Benes-dekrétumok továbbra is érinthetetlenek, akkor ehhez Szlovákia is ragaszkodik - erősítette meg a kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.