Bandaháborúk dúlnak Rióban

Lula da Silva államfő és Pelé, a focilegenda örömkönnyeit örökítették meg a televíziók, amikor Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os olimpia rendezési jogát a koppenhágai szavazáson. Két hete ennek, és most a hét végén Rio ismét a hírek elején szerepelt: 17 halálos áldozatot követelt a rendőrség és a kábítószer-maffiák összecsapása a híres Maracana stadionhoz közeli Macacos nyomornegyedben, amely egyike a dél-amerikai nagyváros több száz favellájának.

A bűnözök lelőtték a rendőrség egyik helikopterét, felgyújtottak nyolc buszt, és több ponton is tűzharcot vívtak az egyenruhásokkal. A város biztonsági főnöke vasárnap 4500 fős erősítést küldött a körzetbe, miután a brazil sajtóban nyilvános kritika érte, miszerint több riói favellában is az ellenőrzés a drogbandák, s nem a rendőrség kezében van. A helyi sajtó szerint a hét végi lövöldözés eredetileg két bűnöző csoport között robbant ki: a Sao Jaó-i domb bűnözői próbálták meg átvenni a kábítószer-terjesztést a Macacos negyed "birtokosaitól".

Rio de Janeiro szegénynegyedeiben kétmillióan élnek, a nagyváros lakosságának majd egyharmada. Tavaly itt 8000 gyilkosság történt, amelyek döntő többsége a kábítószerbandák számlájára írható - emlékeztet az AFP. A brazil kormánynak igyekeznie kell, hogy ígéretét be tudja váltani, miszerint megfelelő házigazdája lesz a világ két nagy sporteseményének, a 2014-es foci-vb-nek, majd a 2016-os olimpiának. Egyébként Francisco Carlos közgazdászprofesszor 18-30 milliárd dollár közöttire becsüli a két esemény rendezésének várható költségeit.

Hétfőn Lula da Silva felajánlotta a központi kormány segítségét a brazil elnök Rio de Janeiro szövetségi állam vezetésének a rendfenntartó erők megerősítésére: a szövetségi kormány több mint 58 millió dollár segítséget nyújt a rendőrség megerősítésére a következő hat hónapban, illetve szükség esetén rendelkezésre bocsátja a szövetségi rendőrség vészhelyzetekben bevethető különleges egységét. Sergio Cabral kormányzó elmondta, hogy a felajánlott összeg egy részét egy páncélozott helikopter beszerzésére fogják fordítani.

Eduardo Paes, Rio de Janeiro polgármestere az olimpia lebonyolítását illetően határozottságot ígért hétfőn londoni sajtótájékoztatóján, és emlékeztetett: a brazil nagyváros sosem titkolta, hogy vannak problémái, és még hosszú utat kell megtennie. Craig Reedie, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének tagja felidézte: egy nappal azután, hogy 2005 júliusában Londonnak ítélték oda a 2012-es nyári olimpia rendezési jogát, 52 halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket hajtottak végre a brit fővárosban, ám ennek ellenére "senki nem beszél ma arról, hogy Londont biztonsági okokból el kellene kerülni". "A NOB megvizsgálta a biztonsági kérdéseket" - hangsúlyozta Reedie. "Nagyon sajnálom, ami Rióban történt, de a 2005-ös londoni eseményekhez képest elég jelentéklennek tűnik" - tette hozzá.

 

 

Rendőrök egy riói nyomornegyedben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.