A lisszaboni szerződést sürgette Balázs Londonban

Londoni hivatalos látogatása során Balázs Péter kollégáján, David Milibanden kívül az ellenzék árnyék-külügyminiszterével is találkozott. A magyar külügyminiszter kora délután a neves Chatham House külpolitikai kutatóintézetben tartott előadást, mely az EU bővítésének hatásait járta körül.

Megbeszéléseit követő sajtótájékoztatón Balázs elmondta: miután a két ország közötti kapcsolatok "kitűnőek", a megbeszélés Milibanddel elsősorban nemzetközi kérdésekre koncentrált. Mindkét külügyminiszter helyteleníti, hogy a cseh elnök késlekedik a lisszaboni szerződés aláírásával. A magyar külügyminiszter szerint e vita helyett az unió intézményi problémáit kellene megoldani. Magyarország számára azért is sürgős az előrehaladás, mert jövő év elejétől Spanyolország és Belgium oldalán már része lesz a következő EU-elnökséget adó trojkának.

Az EU további bővítése is szerepelt a beszélgetés napirendjén. Magyarország felelősséget érez a Nyugat-Balkán csatlakozásáért, illetve úgy gondolja, hogy a komoly erőfeszítésekre hajlandó Törökország, ha nem is egy konkrét dátumot, de legalább viszontlépéseket, pozitív hozzáállásának honorálását megérdemelné. Miliband elégedetten nyilatkozott Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról.

A William Hague konzervatív külügyi szóvivővel folytatott eszmecserén is hangsúlyosan merült fel a lisszaboni szerződés. Ez azért kényes kérdés, mert hírek szerint a hagyományosan euroszkeptikus tory vezetés kitartásra biztatta a cseh elnököt, hogy beválthassa azon ígéretét, hogy a következő parlamenti választás esetleges megnyerése utáni népszavazást tart a szerződésről. Balázs ezzel kapcsolatban annyit mondott tudósítók előtt: reméli, Klaus "nem hallgat rossz tanácsra". Ha már huszonhat ország elfogadta az EU új működési rendjét és cseh parlament is megszavazta, a demokrácia szellemében nem lenne szabad megakadályozni annak életbelépését. A toryk egyébként támogatják a balkáni és török bővítést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.