Tucatnyi halálos ítélet Urumcsiban

Csütörtökön újabb hat halálos ítéletet (közülük hármat két évre felfüggesztve, ami jó magatartás esetén életfogytiglanira módosítható) szabtak ki a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban kirobbant etnikai zavargások ügyében.

Ezúttal 14 személy állt a bíróság előtt, akiket gyilkosságban, gyújtogatásokban és rablásokban való részvétellel vádoltak. Hétfőn a bíróság ugyancsak hat halálos ítéletet hozott és egy további személyre életfogytiglanit. Mint a Xinhua hírügynökség jelentette: további pereket készítenek elő a zavargások gyanúsítottjai ellen. A rendőrség szerint több mint 700 embert vettek őrizetbe a július eleji, a hivatalos adatok szerint 197 halálos áldozatot követelő összecsapások kapcsán.

Mindkét bírósági tárgyalás nyilvános volt. Az AFP szerint a halálra ítéltek közül egynek volt a Kína lakosságának döntő többségét adó han nemzetiségű neve, a többiek ujgurok lehettek.

A Kína északnyugati részén lévő autonóm terület lakossága mintegy 20 millió, akik közül a török nyelvcsaládhoz tartozó muzulmán ujgurok aránya 45 százalék alá csökkent az utóbbi fél évszázad iparosításával és kőolajbányászatával betelepülőknek betudhatóan. Urumcsiban a majd hárommillió lakos 75 százalékát han kínaiak adják. Bár az autonómia biztosítja az ujgurok nyelvhasználatát, közülük számosan érzik úgy, hogy a han kínaiak "elnyomják" őket. Ez a lappangó feszültség az utóbbi évtizedben vált érezhetőbbé, különösen a független Kelet-Turkesztán eszméjével fellépő - a Peking által terroristának minősített - csoportok elszigetelt erőszakos akcióival.

A zavargások Urumcsiban azért robbantak ki július 5-én, mert elterjedt a híre, hogy egy dél-kínai gyárban meglincseltek két ujgurt, miután valaki nőkkel való erőszakoskodással vádolta meg őket. A tüntetésen az ujgurok a gyilkosság kivizsgálását követelték, ám az események erőszakba csaptak át. Miként egy évvel korábban, a pekingi olimpiát megelőzően Lhaszában a tibetiek han és huj (kínai muzulmán) üzletekre támadtak, gyújtogattak, Urumcsiban is hasonló, a hanok elleni atrocitásokra került sor. A pekingi külügyminisztérium szervezésében külföldi tudósítók érkeztek Urumcsiba, így aztán szemtanúi lehettek a hanok két nappal későbbi visszacsapásának. Elterjedt közben, hogy ujgurok orvosi injekciós tűkkel szurkáltak meg hanokat.

Urumcsiban azóta is érezhető a rendőri készültség. Hu Jintao államfő is felkereste Urumcsit, s az etnikai feszültség megoldására szólított fel. Peking egyébként a külföldön székelő Ujgur Világkongresszust és annak vezetőjét, az egykor Kínában mintavállalkozónak tekintett Rebiya Kadírt vádolta meg a zavargások háttérbeli szervezésével. Most az ujgurok külföldi képviselői nemzetközi fellépést szorgalmaznak a halálos ítéletek visszavonására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.