Tom Lantos Intézet - Fidesz nélkül?

Minden jel szerint a Fidesz részvétele nélkül jön létre a Tom Lantos Alapítvány, mivel az ellenzéki párt nem támogatja, hogy az adott helyzetben költségvetési pénzeket költsenek erre a célra.

A Lantos alapítvány létrehozására a magyar származású amerikai politikus halála után tett ígéretet az akkori kormány. Az eredeti elképzelés szerint tíz év alatt hárommilliárd forintot fordítottak volna egy összpárti alapon működtetett tudományos intézményre, amely Tom Lantos szellemi örökségének ápolása jegyében elsősorban az emberi és kisebbségjogi területen folyó kutatásokkal, képzéssel foglalkozna, de sajátos tudományos eszközeivel hozzájárulhatna a magyar-amerikai és a transzatlanti kapcsolatok, valamint a regionális együttműködés erősítéséhez is. A pártközi egyeztetések sokáig sikeresnek látszottak és már az intézményt működtető kuratóriumról is született elvi egyezség. Ebből látszik most kihátrálni a Fidesz.

Mint Németh Zsolt, a párt külügyi kabinetjének vezetője lapunknak elmondta, az alapítvánnyal kapcsolatban nem elvi kifogások merültek fel a Fidesz részéről. A párt egyszerűen az ország költségvetésének állapota miatt látja szükségesnek az intézet létrehozásának elhalasztását. Szerinte a költségvetésben erre a célra előirányzott 300 millió forint körüli összegnek az adott helyzetben fontosabb helye lenne.

Értesülésünk szerint kormányoldalon a Fidesz halogató lépése azzal függhet össze, hogy a párt abban bízik: a választások után a maga szája íze szerint alakíthatja majd a Lantos Intézet ügyét. Valószínűnek látszik, hogy a fideszes ellenkezés dacára az intézet még a mostani ciklusban létrejöhet, a korábbi pártközi megállapodásban szereplő három fideszes kurátori hely pedig üresen marad mindaddig, amíg az ellenzéki párt meg nem gondolja magát.

Kormányzati oldalon meglepetést keltett az ellenzék másik friss keletű külpolitikai vonatkozású döntése is. Ennek megfelelően a Fidesz önálló törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlésben a kettős állampolgárságról. Eszerint a jövőben egyénileg, de magyarországi állandó lakhely nélkül is kérelmezni lehetne a magyar állampolgárságot. Eddig négypárti egyeztetések folytak az ügyben és közelinek látszott a megállapodás; az MSZP szakértői szintén jó esélyt láttak arra, hogy még a választások előtt létrejöhet egy négypárti megállapodás az állampolgárság megszerzésének egyszerűsítésére. Németh Zsolt szerint viszont az MSZP-től a mai napig nem érkezett válasz májusi javaslataikra, és mostani indítványával valójában a folyamat meggyorsítása volt a Fidesz célja. A Fidesz kész visszavonni javaslatát, ha a többi parlamenti párttal közös álláspontra jutna az érvényes szabályozás szükséges módosításáról - mondta lapunknak a fideszes politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.