Ma Barrosóval találkozik a cseh kormányfő

A cseh kormányfő ma Brüsszelben tárgyal a lisszaboni szerződés ratifikálásával kapcsolatos cseh álláspontról José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével - jelentették be Prágában. Jan Fischer tegnap nyilvánosan kért garanciát Václav Klaustól, hogy ha a mostani feltételét teljesítik, és mindeközben a brnói székhelyű alkotmánybíróság sem talál az uniós szövegben a cseh alaptörvényt sértő rendelkezést, akkor haladéktalanul aláírja a szerződést.

A cseh államfő a múlt pénteken közölte: hogy az általa felkért szakértők úgy vélekednek, az uniós charta alapján - amely a lisszaboni szerződés része - esetleg kétségbe vonhatnák a Benes-dekrétumok érvényességét. Ezután a szudétanémetek kárpótlási igényekkel állhatnának elő. Ezért olyan kétmondatos lábjegyzet csatolását követeli a lisszaboni szerződéshez, amely ezt a lehetőséget kizárná. Emlékeztetett arra, hogy hasonló engedményt a britek és a lengyelek is kivívtak.

A prágai miniszterelnök elmondta azt is, hogy nem ért egyet az államfővel, mert az Európai Unió Alapvető Jogok Chartájának nincs visszamenőleges hatálya. Ezért semmiképpen sem veszélyezteti a jelenlegi csehországi tulajdonviszonyokat. Ennek ellenére Václav Klaus követelését hajlandó felvetni az október végi uniós csúcstalálkozón, ha az elnök megadja a kért garanciát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.