Jamaica a Saar-vidéken

Csak egy helyi kísérlet, nem egy nagyobb összeborulás főpróbája - Jürgen Trittin, a német zöldek egyik vezető politikusa így magyarázta, hogy alapvetően baloldali indíttatású pártja valószínűleg koalíciót fog kötni a kereszténydemokratákkal és liberálisokkal.

A francia határ menti Saar-vidéken az ökológiai párt úgy döntött, hogy az augusztus végi tartományi választások nyomán a szociáldemokraták és a Baloldal helyett a jobbközép polgári erőkkel ül le tárgyalni. Ha megegyeznek, a Saar-vidéken lesz "Jamaica premierje": a pártszínek nyomán hívják így a formálódó első fekete-sárga-zöld koalíciót.

A Saar-vidéki zöldek jobbrafordulásában komoly szerepet játszik Oskar Lafontaine, a Baloldal társelnöke. Az egymillió lakosú tartomány korábbi - akkor még szociáldemokrata párttagkönyvvel bíró - kormányfője a minap azt közölte, hogy a jövőben szűkebb hazájára kíván koncentrálni. A zöldek táborában ezt sokan fenyegetésként értékelték, mivel köztudott, hogy a renegát politikus és Hubert Ulrich, a zöldek Saar-vidéki főnöke nagyon nem szívlelik egymást.

Lafontaine szerint Ulrich kampányában ugyan azt állította, hogy a CDU-s kormányfő, Peter Müller leváltására készül, ám mindig is hatalmon akarta tartani a konzervatívok abszolút többségét elveszítő politikust. Az átalakuló német pártrendszerben a középre tartó zöldek nem először kísérleteznek a polgári koalícióval. A 2,3 millió lakosú Hamburgot tavaly május óta a kereszténydemokratákkal együtt irányítják. A szeptember végi Bundestag-választás során is lehetett érzékelni, hogy az ökológiai párt igyekszik "leszakadni" a szociáldemokratákról.

Közben - a berlini falomlás jubileumi huszadik évében - formálódik az SPD és a Baloldal második tartományi szövetsége. Berlin után a német fővárost körülölelő Brandenburgban lehet piros-vörös koalíció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.