Basescuék bevennék az RMDSZ-t a kormányba

Számít a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a többi romániai kisebbség parlamenti képviseletére az Emil Boc vezette bukaresti kisebbségi kormány. Traian Basescu elnök Demokrata-Liberális Pártja (D-LP) azt ígéri, hogy az RMDSZ-t beveszi a kormányba.

A Boc-kabinet váratlan kisebbségbarátsága annak köszönhető, hogy a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és az RMDSZ által a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványról a román parlamentnek ma kell szavaznia. A D-LP kisebbségi kormánya már az elmúlt napokban bőkezűnek kezdett mutatkozni a nemzeti kisebbségekkel. Bocék kiszámíthatták: a bizalmatlansági indítvány elutasításához 60 ellenzéki honatyát kell megnyerniük. A D-LP vezetői közölték: a szavazáskor elsősorban az RMDSZ-frakcióra és a többi 18 nemzeti kisebbségi képviselőre számítanak.

Vasárnap a D-LP három fő vezetője - Emil Boc, Vasile Blaga és Adriean Videanu - Bukarestben tárgyaltak Markó Béla, Kelemen Hunor és Borbély László RMDSZ-vezetőkkel. Borbély kijelentette: az RMDSZ azt szeretné, hogy ha a bizalmatlansági indítványt a parlament megszavazza, a Boc vezette kisebbségi kabinet maradjon meg ügyvezető kormánynak a november végi államfőválasztásokig. A D-LP a 2008-as parlamenti választásokat követően is szorgalmazta, hogy az RMDSZ legyen része a kormánykoalíciónak, de ezt a Szociáldemokrata Párt határozottan ellenezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.