EU-bizottság csak decemberben?

Eldördülhetne végre a startlövés az új Európai Bizottság megalakulásához, de a svéd EU-elnökség egyelőre kivár. Hiába szavazta meg ugyanis Írország a lisszaboni szerződést, a dokumentum hatálybalépése késik. Főleg az euroszkeptikusnak tartott Václav Klaus cseh elnök miatt, aki eddig az ír népszavazásra várt - most viszont újabb feltételeket támaszt, és kétmondatos lábjegyzetet szeretne fűzni az alapvető jogokat megfogalmazó chartához.

Egy kicsit Varsó is húzza az időt: a napokban elterjedt, hogy Lech Kaczynski lengyel államfő a Vatikánból visszatérve a hétvégén fogja ellenjegyezni a dokumentumot. Ezt tegnap az elnök testvére, Jaroslaw Kaczynski cáfolta, végül estére az elnöki iroda közölte, hogy mégis szombat lesz a nagy nap.

Az időhúzás azért kényelmetlen, mert az Európai Bizottság összeállítása lehetetlen, amíg nem zárul le az új EU-alapszerződés ratifikálása. Az unió számos tagállamában már jó ideje kijelölték a biztos személyét, másutt ezt az utolsó pillanatig titokban tartják. A lehetséges magyar EU-biztos személyéről tegnapelőtt röppentek fel hírek, de a 43 éves Andor László, a londoni székhelyű EBRD Magyarországért is felelős regionális igazgatója lapunknak addig nem akarta kommentálni jelölésének hírét, amíg ez nem válik hivatalossá. Londoni hivatali főnöke annyit azért elmondott róla, hogy "a bank döntéshozó testületének egyik legkiválóbb tagja, nézetei, pozitív hozzáállása, aktivitása miatt nagy elismerésnek örvend". Andor neve egyébként az MSZP köreiben is meglepetést keltett, szakértelméről azonban elismerően beszéltek. A jelölés mindenütt a miniszterelnök tiszte, José Manuel Barroso bizottsági elnöknek azonban joga van elfogadni vagy elutasítani a javasolt személyt. A legoptimálisabb forgatókönyv szerint az október 29-30-i EU-csúcsig összeáll a névsor, az Európai Parlament novemberben meghallgathatná a jelölteket, és decemberi plenáris ülésén szavazhatna a teljes bizottságról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.