Lyukas faházikóról vitáznak a csehek

Átmeneti csend honol a lisszaboni szerződés ratifikálásának ügyében Prágában. Főként azért, mert Václav Klaus kezét megkötötték azzal, hogy a cseh szenátorok ismét az alkotmánybírósághoz fordultak beadványukkal, amelyben arra kérnek választ: vajon szuperállam lesz-e vagy nemzetközi szervezet marad az Európai Unió? Ha az előbbit állapítanák meg, akkor a tizenhárom szenátor szerint alkotmánysértés lenne támogatni a dokumentumot. Amíg a taláros testület nem dönt, addig a cseh államfő - az ország alaptörvénye szerint - ha akarná, sem írhatná alá az EU-szerződés ratifikálását. Már csak emiatt is valóra válthatja fogadkozását, és valóban ő lehet az utolsó európai politikus, aki zöldet vagy stopot mutat a megállapodásnak.

Éppen e két lehetőség elemzésétől hangos a cseh média. Naponta számos cikk, csaknem óránként pedig neves személyiségek által jegyzett, újabb és újabb blog foglalkozik a várható fejleményekkel. Abban egyetért a legtöbb szerző, hogy a múlt heti ír népszavazás után Lech Kaczynski lengyel elnök talán már órákon belül ellátja kézjegyével a szerződést, és nyilván hasonlóan cselekszik német kollégája is. Mindezzel pedig beszűkül a cseh államfő mozgástere, és befellegzett a halogató taktikájának is. Hívei mégis arra bíztatják őt, hogy torpedózza meg a dokumentumot, mert csak ebben az esetben vonulhat be nagy államférfiként a cseh történelembe.

Karel Hvízdala neves közíró és publicista legújabb blogjában a néhai romantikusokhoz hasonlítja őket, akik nemzetieskedő jelszavakat pufogtattak, saját kis homokozójukban tüsténkedtek, vicsorogva minden kihívásra és korszerű eszmére. "Vajon miért siránkoznak Klaus hívei a szuverenitás állítólagos elvesztése miatt, amikor Csehország gazdasága jelenleg 38 százalékban a németországi kiviteltől függ, energiaellátásunk orosz köldökzsinórra van kötve, biztonságunkat pedig elsősorban a NATO szavatolja?" - mutat rá Pavel Svoboda volt külügyi államtitkár. Jirí Pehe prágai politológus szerint a gazdasági válság idején az írek is rádöbbentek, hogy a viharokat sokkal biztonságosabb az uniós védőernyő alatt átvészelni, mint a saját lyukas faházikóban kuporogni. Főleg ezért szavaztak ezúttal már ők is igennel.

Több cseh elemző arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a közismerten hiú államfő főszerepre vágyott, akkor ez már sikerült neki, mert csaknem minden világlap címoldalán közölték a fotóját. Amit azonban írtak az újságok, nemcsak az ő tekintélyét, hanem Csehországét is beárnyékolta. Cyril Svoboda, a Kereszténydemokrata-Néppárt (KDU-CSL) elnöke úgy vélekedik, hogy ha Klaus valóban megmakacsolná magát, akkor ismét elővennék a "kétsebességű Európa" modelljét, amelynek következtében Csehország másodrangú EU-tagállammá süllyedne. Ráadásul érvényben maradna a nizzai szerződés, és akkor alighanem EU-biztosi poszt sem jutna Prágának - hangsúlyozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.