Berlusconi bukásra áll?

Olasz módra talán ma, talán a jövő hétre hozza meg döntését a miniszterelnök mentelmi jogáról keddtől tanácskozó alkotmánybíróság. Ha a testület válasza elutasító, Silvio Berlusconinak a kormányfői palotából egyenesen a bíróságra kell mennie.

Az évszázad pere folyik a római alkotmánybíróságon. A folyosón a Lovag bukására fogad ellenzéki és külföldi sajtó, az utcán Silvio Berlusconinak szurkol a jobbközép, miközben a sarki presszóban azt kérdezik, miért kell az olasz kormányoknak állandóan a bukás szélén táncolniuk.

Az igazságügy-miniszter Angelino Alfanóról elnevezett törvénycsomag alkotmányosságát vizsgálja a 15 bíró, a négy legmagasabb állami méltóság mentelmi jogával kapcsolatban. Az államfő, a parlament két elnöke és a kormányfő a 2004-es Berlusconi-érában is immunitást élvezett. A mentelmi jog megőrzése most is csak a kormányfő érdeke: ha elutasító választ kap, Berlusconit három bírósági per várja. A 600 ezer dollárért Berlusconi javára hamisan valló angol ügyvéd David Mills ügye, az áron alul megszerzett televíziós közvetítési jogok tárgyalása és még egy korrupciós ügy, mely szerint Berlusconi szenátorok szavazatait vásárolta meg. A bizonyítékok hiányában, elévülés vagy amnesztia miatt büntetlen előéletű Berlusconit eddig még csak egyszer ítélték el: előző szombaton. A milánói bíróság - a Berlusconi-ellenes sajtószabadság-tüntetéssel egyszerre - precedens nélküli ítéletet hozott.

Rekordösszegre, 750 millió euróra (nettó vagyona egy hetedére) bírságolta Berlusconi birodalmát: ennyivel károsította meg a vállalkozó Carlo Benedetti vezette ipari csoportot (CIR) a Mondadori kiadóért folytatott húsz évvel ezelőtti versenyben. Benedetti akkor a Berlusconi által megvesztegetett bírók miatt vesztett. Ezért Berlusconi ügyvédjét Cesare Previtit 2007-ben öt évre ítélték, azonban - ahogy most a bíróság kimondta - Berlusconi is felelős. A hétvégén a családi vagyon megmentéséről egyeztető Berlusconi fellebbezett.

"Ostromgyűrűben vagyok!" - véli a nőügyeinél is erősebb tűz alá került Berlusconi, aki jogi túlzást kiált, és azt ígéri választóinak, nem árulja el őket. Ismét öt évig lesz kormányfő, mint 2001 és 2006 között, először az olasz történelemben. Az alkotmánybírói döntés nagy politikai horderejű: ha pozitív, a 73 éves Berlusconit örökre megmenti a bíróságtól. Ha negatív, bukik a kormány. Kérdés, milyen felelősséget kíván vállalni a bírói testület.

A koalíció tömegtüntetést szervez Berlusconi védelmében, és kész új választásokra: a miniszterelnök és csapata támogatottsága a nem régi adóamnesztia után még az ellenzéki felmérések szerint is 55 százalék feletti. A hangulat viszont a '94-esnél is feszültebb: az akkori első Berlusconi-kormányt a milánói ügyészség idézése buktatta meg. Berlusconi nem állt bíróság elé. Berlusconi azóta egyszer jelent meg a milánói bíróságon: 2003-ban Previti mellett tanúskodott egy olyan ülésteremben, ahonnan hiányzott "a törvény előtt mindenki egyenlő" felirat.

Berlusconi egy sajtótájékoztatón. Meddig csűri-csavarja?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.