A V4 külügyminiszterei a Nyugat-Balkánról

A visegrádi csoport (V4) országai támogatják a nyugat-balkáni országok európai integrációját - közölték az országcsoport külügyminiszterei tegnap, kibővített, a spanyol és a belga külügyminiszter részvételével tartott budapesti tanácskozásuk után. A kötetlen munkaebéden valamennyi érintett nyugat-balkáni ország külügyminisztere részt vett.

"Az európai és euroatlanti integrációnak kulcsfontosságú szerepe volt a közép-európai országok átalakulásában", és a V4-ek, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia "szeretnék látni, hogy a bővítés ugyanígy előmozdítja a stabilitást és jólétet a nyugat-balkáni térségben" - áll a találkozó után kiadott közleményben.

A Nyugat-Balkán stabilitása fontos a tágabb térség stabilitása szempontjából - emelte ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a sajtóértekezleten. A nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának konkrét időpontját firtató kérdésre Yves Leterme belga külügyminiszter kifejtette: nem szerencsés konkrét időpontot meghatározni, mert ezzel nyomás alá helyeznék a jelöltországokat, az esetleges késés pedig csalódottságot okozna. Balázs Péter magyar külügyminiszter úgy fogalmazott, a csatlakozási tárgyalás inkább a teniszre, semmint a focira hasonlít, amennyiben a fociban a kitűzött idő lejártával nézik meg az eredményt, míg a teniszben meghatározott eredményt kell elérni, és a játékosok közben nem nézik az órát.

A külügyminiszterek ugyanakkor figyelmeztették a nyugat-balkáni országokat, hogy csakis akkor van lehetőség az integrációs folyamat felgyorsítására, ha az érintett országok megfelelően teljesítik az EU-tagság előszobáját jelentő stabilitási és társulási megállapodásban foglaltakat. A csatlakozási kérelmüket is ennek figyelembevételével kell benyújtaniuk - tették hozzá. A V4-ek fölajánlották, hogy segítenek a nyugat-balkáni országoknak az EU-előcsatlakozási alap hatékony felhasználásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.