III. Papandreu a görögök élén

Abszolút többséggel nyertek a szocialisták a görög választásokon, és a gazdaság rendbetételét ígérik. A győzelemmel a Papandreu dinasztia immár harmadik generációja kerül az ország élére.

Öt év ellenzéki lét után abszolút többséggel tértek vissza a hatalomba a görög szocialisták. A Jeórjiosz Papandreu vezette Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a szavazatok 44 százalékát söpörte be, ellenfele, Kosztasz Karamanlisz Új Demokrácia pártja csupán 33 százalékot szerzett. A kommunista párt maradt a harmadik erő 7,5 százalékkal, a szélsőjobboldali Népi Ortodox Riadó Pártja (LAOSZ) 5,6 százalékot, a radikális Baloldal és Haladás Koalíciója 4,5 százalékot kapott.

Az új kormányfő egyik híve ünnepli a győzelmet Athénban

Papandreu a győzelemmel apja és nagyapja nyomdokaiba léphet: nagyapja, az idősebb Jeórjiosz 1944-45-ben egyszer, a hatvanas években pedig kétszer is állt miniszterelnökként az ország élén, végül a katonai junta alatt házi őrizetben halt meg 1968-ban. Apja, Andreasz a Pánhellén Szocialista Párt (PASZOK) alapítója, 1981-89, illetve 1993-96 között szintén kormányfő volt. A leendő görög miniszterelnök az Egyesült Államokban született, tanulmányait Nagy-Britanniában, Amerikában és Svédországban végezte; apja a skandináv országba kényszerült száműzetésbe a katonai puccs után. Visszatérésük után 1981-től (apja kormányában) meredeken emelkedett politikai csillaga: volt oktatási és vallásügyi miniszter, majd 1999 és 2004 között külügyminiszter is, illetve ő vezette azt a kormányközi bizottságot, amely Athén olimpiai pályázatát készítette elő. Külügyminiszterként ő mozdította el az évtizedes viszálykodás után a török viszony normalizálását.

Papandreunak az elsők között Barack Obama amerikai elnök gratulált. A sietség nem véletlen: elődje, Karamanlisz magára haragította Washingtont, amikor megvétózta Macedónia NATO-tagságát a névhasználatra hivatkozva. Papandreutól most több rugalmasságot várnak. Ám az új kormány sorsa elsősorban a gazdasági teljesítménytől függ: Karamanlisz azért írta ki félidőben a választásokat, mert abban bízott, nagyobb támogatottsággal vághat neki a gazdasági rendcsinálásnak. Végül Papandreunak lett meg ehhez a többsége. A világméretű visszaesés erőteljesen érezteti hatását Görögországban a gazdasági recesszióban a rengeteg bevételt hozó külföldi turisták is el-elmaradoztak az idén, az év végére a deficit meghaladhatja a 10 százalékot, az államadósság pedig a GDP 100 százalékát. Elemzők szerint Görögországnál már csak Olaszország áll rosszabbul az eurózónában. Kérdés, hogy a szocialistáknak sikerül-e kihúzniuk az országot a válságból: Papandreu a választási kampányban hárommilliárd eurós injekciót ígért a gazdaságnak.

Karamanlisz, aki többek között épp a szocialisták korrupciós ügyei miatt került hatalomra öt évvel ezelőtt, most hasonló okok miatt távozik: a konzervatív kormány is belekeveredett néhány gyanús ügybe, köztük egy ingatlanpanamába az Athos-hegyi kolostorokkal. Nem tudták kezelni a fiatalok utcai tömegmegmozdulásait sem. Karamanlisz le is mondott a konzervatív párt vezetéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.