Egyre több országban vár kémiai kasztráció a pedofilokra

A médiában nagy vihart kavaró bűnügyek következtében egyre több ország vezetése hajlik afelé: kötelezővé teszik a kémiai kasztrációt a pedofilok számára. Lengyelországban múlt héten hagyta jóvá a parlament alsóháza a szigorított szabályozást.

Szinte biztosan jóváhagyja a lengyel parlament felsőháza azt a törvényjavaslatot, amely kötelezővé teszi a 15 évesnél fiatalabbakat, vagy családtagjaikat megerőszakoló elítéltek számára az úgynevezett "kémiai kasztrációt". Az eljárást az elítéltek már számos európai országban önként választhatják, kötelezővé tételével azonban Lengyelország a kontinens legszigorúbb szabályozását alkotta meg. A javaslat számos emberijogvédő-szervezet tiltakozását kiváltotta, többek között az Amnesty International lengyelországi szervezete is felemelte ellene a szavát. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azonban már korábban közölte: a pedofilokat "degeneráltaknak" tartja, akik "nem érdemlik meg, hogy embernek nevezzék őket", ezért az emberi jogokat sem kell figyelembe venni. Mindezeket nagy magabiztossággal mondhatja: felmérések szerint a lengyel lakosság 84 százaléka támogatja a szigorítást. (Az alsóház pont azon a héten szavazta meg a törvényt, amikor a francia-lengyel kettős állampolgár Roman Polanski filmrendezőt pedofília elkövetéséért Svájc kiadta az Egyesült Államoknak.)

A kémiai kasztráció alkalmazására - az elítélt beleegyezésével - találunk példát Svédországban, Belgiumban, Németországban, Dániában, Ausztráliában, Izraelben és az Amerikai Egyesült Államokban is. Az eljárást támogatói azért tartják emberségesnek, mert nem okoz visszafordíthatatlan elváltozásokat. Az elítéltek általában a Depo Provera nevű fogamzásgátló injekciót kapják, amely férfiaknál alkalmazva a tesztoszteron-szint, és ezzel együtt a libidó csökkenését okozza. A kezelés abbahagyásakor hatása is megszűnik. A kutatások azonban azt mutatják, hogy mellékhatásként jelentkezhet az izomtömeg és a testszőrzet csökkenése, vagy a mell megnagyobbodása is. (Ezt a szert kapta az 1950-es években a homoszexuális brit kódfejtő, Alan Turing is. A "kezelés" után szégyenében öngyilkosságot elkövető Turing esete miatt Gordon Brown brit kormányfő a néhány hete kért bocsánatot.)

A szexuális bűntettek elkövetőinek szigorúbb büntetését szorgalmazza a jobbközép francia kormány is. A javaslat múlt héten, néhány nappal azután született, hogy egy 13 éves kislány elrablásáért és megerőszakolásáért 11 évre elítélt, majd próbaidőre bocsátott férfi meggyilkolt egy 42 éves nőt Párizstól délre, egy erdőben. Francois Fillon miniszterelnök úgy fogalmazott, fontolgatják, hogy a kémiai kasztrációt "kötelezőbbé" teszik, a javaslatot előkészítő Micehele Alliot-Maria igazságügy-miniszter szerint azonban az említett eljárás továbbra is önkéntes maradna.

A múlt héten terjesztette be két Kreml-párti képviselő Oroszországban is azt a javaslatot, amely kötelezővé tenné a kémiai kasztrációt azok számára, akik 14 éven aluli fiatalokat erőszakolnak meg, vagy 12 évnél fiatalabbakkal létesítenek szexuális kapcsolatot. A javaslattevő Anton Beljakov szerint tavaly 1300 gyermeket rontottak meg Oroszországban. Hasonló lépést fontolgat Ankara is: a kormányzó AKP képviselőinek javaslata nem csak a kémiai kasztrációt tenné kötelezővé Törökországban, de vagyonától és diplomáitól is megfosztaná az elkövetőket.

Az említett szert, a Depo Proverát az Egyesült Államokban is használják. Először Kaliforniában alkalmazták. Amerikában azonban a legnagyobb visszhangot manapság az váltja ki, hogy a próbaidőre szabadlábra helyezett, szexuális bűntettért elítélt bűnözők egyes államokban nem lakhatnak iskolák és gyerekek által gyakran látogatott helyek közelében. Emiatt sokan arra kényszerülnek, hogy sátrakban lakjanak - Floridában például egy híd alatt lakik számos elkövető. Georgia államban egy erdőbe irányították a hatóságok a lakhelyet nem találó elítélteket, az erről megjelent sajtóhírek után azonban onnan is elküldték őket.

A szabadon költözködő elítéltek helyzete sem könnyebb: regisztráltatniuk kell magukat egy adatbázisban, amely figyelmezteti a lakókat, ha az utcába egy szexuális bűntettért elítélt személy költözik. A listára olyanok is felkerülnek, akik tinédzserkorukban létesítettek nemi kapcsolatot akkor még kiskorú későbbi házastársukkal, és együtt szeretnének új életet kezdeni. Az úgynevezett "Rómeó és Júlia" törvény segítségével őket azonban törlik a listáról: az elmúlt két évben csak Floridában 121 név került le a listáról.

 

Szexuális bűnökért elítéltek sátortábora Miamiban, egy híd alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.