Magyarországon cirkuszol az EU

Jövő héten Budapestre érkezik az Európai Bizottság kampánya, amely az Európai Szociális Alap nyújtotta lehetőségeket mutatja be közérthető, szórakoztató módon. Válaszok kaphatók például arra, hogy mit tesznek az európai szervezetek a gazdasági világválság szociális következményeinek tompításáért.

Kevés olyan ember él ma Magyarországon, aki értesülve arról, hogy személyesen tájékozódhat az EU szakpolitikáiról, azonnal abbahagyja, amit csinál, és rohan a rendezvényre. Már maga a szakpolitika szó is inkább elrettentő, mint érdeklődéskeltő. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság becsomagolta mondanivalóját: meghökkentő módon, közérthető képekben próbálja meg ráirányítani a figyelmet arra, mit jelent az EU szociális oldala, és mivel foglalkoznak a közösség szervezetei.

Európa 15 országában már sikeresen befejeződött az a kampány, amely október 10-12-én érkezik hozzánk. Az akció címe: Tudja, hogy mit tehet Önért a szociális Európa? Az eseménysorozat első két napján a fővárosban, a Gödör Klubnál felállított cirkuszi sátorban, akrobaták, artisták, bohócok és kötéltáncosok közreműködésével szeretnék megismertetni az Európai Unió társadalmi tevékenységét a nagyközönséggel. A többi között szó lesz a munkakörülményekről, a mobilitásról, a társadalmi kirekesztettségről, a szegénységről, az esélyegyenlőségről, a munka és a magánélet egyensúlyáról, és az ezekre adott válaszokról.

A kampány keretében az év hátralevő részében szórakoztató, meghökkentő posztereken hívják fel a szervezők a figyelmet az említett társadalmi problémákra, azokra, amelyek gyakorlatilag minden családot érintenek.

Például egy autót szerelő bohóc szerepel azon a poszteren, amely a szándék szerint azt a kérdést veti fel: mi van, ha valaki új szakmát tanul, és új tudását netán nem szülőhazájában szeretné kamatoztatni. Azt már szinte mindeni tudja, hogy az Európai Unió polgárai - korlátokkal vagy azok nélkül - jogosultak bármely tagországban dolgozni, munkát keresni. Kevésbé ismert az a szám, hogy az EU lakosainak mindössze két százaléka él ezzel a lehetőséggel.

Mint ahogy az sincs a köztudatban, hogy uniós szintű megállapodások gondoskodnak a más uniós országba költözők vagy utazók társadalombiztosítási jogainak védelméről, egészségügyi ellátásáról, nyugdíjáról, a munkanélküli-, családi és rokkantsági ellátásáról.

A kampány másik képén egy nő fűrészel ketté egy bűvészládát, amelyben ezúttal nem egy csinos, alulöltözött hölgy, hanem egy férfi fekszik. A poszterről az embernek azonnal eszébe jut a nemek közötti esélyegyenlőség. Azt viszont csak a téma iránt kifejezetten érdeklődők tudják, hogy az EU-nak van egy 2006-2010 közötti időszakra szóló esélyegyenlőségi ütemterve. Minden évben felmérés és jelentés készül az elért eredményekről, amelyek még messze nem kielégítők. Elég csak azt a tényt említeni, hogy bár növekszik a nők foglalkoztatási aránya, továbbra is elmarad a férfiakétól, annak ellenére, hogy az egyetemi hallgatók és az egyetemi végzettségűek körében egyaránt többségben vannak.

A nők órabére továbbra is átlagosan 17,4 százalékkal kevesebb a férfiakénál, és ez a helyzet előreláthatóan nem változik az elkövetkező időkben. A nők továbbra is alulreprezentáltak a gazdasági és politikai döntéshozói pozíciókban, bár részarányuk növekedett az utóbbi évtizedben. A szegénység kockázata magasabb a nők, mint a férfiak esetében. A nők az erőszakos nemi bűncselekmények fő áldozatai, és az emberkereskedelem szempontjából is veszélyeztetett helyzetben vannak.

A kampány képeiből kiindulva és mögéjük nézve tehát bárki tájékozódhat azokról a kérdésekről, az EU azon kezdeményezéseiről, amelyek a jelenlegi válságban háttérbe szorulnak.

75 milliárd euró az ESZA-ban

A kampány keretében a budapesti rendezvény harmadik napján a szakmai közönségé a porond. Körükben azt szeretnék tudatosítani, hogy az uniós forrásokkal gazdálkodó intézményrendszer felelőssége nem csupán a források minél nagyobb arányú felhasználása, hanem az is, hogy a támogatások elosztásánál érvényesüljenek a szociális-társadalmi alapelvek, és a pénz valóban oda kerüljön, ahol szükség van rá. Nagyobb szakmai, érdek-képviseleti, civil szervezetek, lobbicsoportok, vállalatok, önkormányzatok beszélgethetnek a kérdésekről. Az ígéretek szerint az uniós humánerőforrás-fejlesztési lehetőségekről is közérthető módon, kötetlen közegben tárgyalhatnak. Gyakorlati tanácsot a már sikeresen pályázó fejlesztések gazdáitól lehet majd kérni.

Az Európai Szociális Alap (ESZA) az EU egyik strukturális alapja, amelyet azért hoztak létre, hogy csökkentse azokat a különbségeket, amelyek a közösség tagállamai és régiói között jólétben, életszínvonalban mutatkoznak. Rendeltetése a foglalkoztatás előmozdítása, segíti a tagállamokat abban, hogy az európai munkavállalók és cégek jobban meg tudjanak felelni az új, globális kihívásoknak. A 2007 és 2013 közötti időszakban mintegy 75 milliárd euró jut a célok megvalósítására.

Az összeállítás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával készült.

A cirkusz világát idéző plakátok talán megállítják az embereket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.