Washington Karzait támogatja

Nem tér vissza Afganisztánba az ottani ENSZ-misszó (UNAMA) helyettes vezetője, sőt valószínűleg eltávolítják pozíciójából Peter Galbraithet, aki azután hagyta el az országot, hogy vitába keveredett főnökével az augusztusi afganisztáni elnökválasztási csalások ügyében - közölte szerdán a világszervezet egyik tisztviselője.

Galbraithnak szeptember közepén komoly nézeteltérése támadt Kai Eide norvég diplomatával, az UNAMA vezetőjével. Galbraith szerette volna, ha az UNAMA nyilvánosan elítéli az afgán választási bizottságot, amiért összeszámolták a nyilvánvalóan hamis, Hamid Karzai elnököt támogató szavazatokat is. Eide, attól tartva, hogy az a választásokba történő külföldi beavatkozásnak tűnik, ezt elutasította.

A BBC szerint Galbraith egy e-mailben közölte: nem tud arról, hogy az ENSZ-főtitkár elbocsátotta volna. Azonban úgy tűnik, Ban Ki Mun ezt már Washington támogatásával tudná megtenni. A múlt héten ugyanis az Egyesült Államok és több NATO-szövetséges külügyminisztere tartott találkozót afgán kollégájukkal, ahol tulajdonképpen támogatásukról biztosították Karzait, függetlenül a szavazatok újraszámlálásának eredményétől, tudomásul véve, hogy ő fogja irányítani az országot a következő öt évben is. Az afgán elnököt az augusztusi választások előtt és után is folyamatosan csalással vádolják. A voksolást felügyelő nemzetközi panaszbizottság a szavazatok 10 százalékát számolja újra a gyanú miatt, az EU szerint pedig több mint egymillió szavazat lehet hamis. Az afgán választási bizottság Karzait nevezte meg az első forduló győzteseként, 54 százalékkal. A szavazatok újraszámlálása ellenére Karzai az esélyes egy esetleges második fordulóban is.

Amerikai lapok szerint az Obama-adminisztráció elsősorban azt várja Karzaitól "cserébe", hogy valóban kezdjen tárgyalásokat a "megélhetési" tálibokkal, azokkal az ideológiailag nem elkötelezett harcosokkal, akik anyagi megfontolásból, reményvesztettség miatt, vagy ellenzékiségből csatlakoztak a kormány és a nemzetközi erők elleni fegyveres küzdelemhez. A másik elvárás Karzaival szemben, hogy szigorúan lépjen fel az afgán közigazgatást ellehetetlenítő korrupció ellen - bár azt nem tudni, az elnök hogyan lenne számonkérhető.

Mindenesetre nagy skalpot dobtak oda Karzainak az amerikaiak az elnök egyik legszókimondóbb bírálójának eltávolításával. Így valószínűleg éppen hogy megnő annak az elnöknek az önbizalma, akit annak idején az amerikaiak "találtak ki", de most már szabadulnának tőle.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.