Válságtanácskozás Bukarestben

Újabb válságtanácskozásra ült össze tegnap délután a román kormány, amelynek hivatalosan az volt a tétje, hogy továbbra is részt vesz-e a koalícióban a szociáldemokrata párt (PSD). A meneszteni szándékozott Dan Nica belügyminiszter a tanácskozás kezdetekor úgy nyilatkozott, hogy a PSD miniszterei "fél órával azután lemondanak", hogy Traian Basescu elnök elfogadja menesztését. Emil Boc kormányfő azt kifogásolja, hogy Nica korábban kijelentette: csalásra lehet számítani a közelgő államelnök-választáson.

A román nagykoalíció két pártja, a demokraták és a szocdemek, már tegnap délelőtt tettek egy kísérletet a kormányválság feloldására, ez azonban kudarcot vallott. A szociáldemokraták nem fogadták el Basescu javaslatát, hogy semleges személy vagy ellenzéki politikus kerüljön a vitatott belügyi tárca élére, így állóháborúvá vált a két kormányzó párt küzdelme.

A meghiúsult egyeztetést követően a demokraták délutánig adtak újabb "ultimátumot" a szociáldemokratáknak. A párt azonban a délutáni tanácskozásig csak azt tartotta elfogadhatónak, ha Nica a helyén marad. A kormányfő kedden küldte el Basescuhoz a Nica visszahívásáról szóló javaslatot, de Basescu tegnap estig nem írta azt alá, és felszólította a kormánypártokat, hogy találjanak közös nevezőt.

A Gandul című napilap tegnapi számában úgy értékelte, hogy a kormányválság legfőbb nyertese Basescu, aki "először viselkedhetett igazi, pártok fölött álló államfőként". A lap kommentátora szerint ugyanis ötéves mandátuma alatt nem tudta megőrizni semlegességét, és folyamatosan résztvevője volt a pártpolitikai vitáknak.

Az Evenimentul Zilei kommentátora szerint Basescu hajlandó saját egykori pártját, a Demokrata Liberális Pártot is feláldozni az év végi elnökválasztásokon való sikeres szereplése érdekében, és ezért feddte meg a szociáldemokraták mellett a kormányfőt adó demokratákat is. Az újság publicistája szerint ez a terv azt a Bukarestben már hetek óta híresztelt forgatókönyvet látszik megerősíteni, amely szerint a november végi választáson Basescu függetlenként száll versenybe. Ő ezt a státust akarta kidomborítani a mostani kormányválság során alakított szerepével - olvasható a lapban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.