Pozsony a brüsszeli forrásokban bízik

Az eddiginél jóval nagyobb hiánnyal számol jövőre Szlovákia költségvetés-tervezete, amelyet tegnap hagyott jóvá Robert Fico kormánya. A kabinet 12,53 milliárd euró bevétellel és 16,28 milliárd kiadással számol, a deficit tehát 3,75 milliárd lesz, ami a nemzeti össztermék (GDP) 5,5 százaléka. A javaslatot a parlament kormánypárti többsége minden bizonnyal jóváhagyja.

- Nem követjük azoknak az országoknak a példáját, amelyek adót emeltek, lefaragták a jóléti kiadásokat és egyéb megszorításokat hajtottak végre. Nem engedjük meg, hogy roszszabbodjon lakosságunk szociális helyzete, s a polgárok fizessenek rá a gazdasági válságra, amelyet az Egyesült Államokban és más külföldi országban idéztek elő - jelentette ki sajtótájékoztatóján a szlovák miniszterelnök. Közölte, hogy az államháztartást többek között az uniós források révén iparkodnak jó kondícióban tartani, jövőre 3,5 milliárd eurót szeretne lehívni Brüsszelből.

Bejelentette azt is, hogy lényeges megszorításokat csak az állami hivatalok és intézmények jövő évi költségvetésében eszközölnek: 750 milliárd euróval kurtítják meg például a minisztériumok keretét. Egészségügyre az ideihez képest 10,3, az oktatásügyre 8,2, a mezőgazdasági támogatásokra pedig 18,7 százalékkal nagyobb összeget szánnak. A tervek szerint januártól több mint három százalékkal emelik a nyugdíjakat.

Több szlovák gazdasági szakértő választási költségvetésnek nevezte a tervezetet. Fico közölte: sok európai ország örülne, ha az államháztartási hiánya mindössze a nemzeti össztermék harminc százaléka lenne, mint Szlovákiában.

Ivan Stullajter szerint Fico a jövő júniusi képviselőházi választásokra gondolva nem mert olyan népszerűtlen intézkedéseket foganatosítani, mint a válságkezelő cseh és magyar kormány. - Szlovákia ezeket a lépéseket elnapolta, reménykedve abban, hogy a válság mihamarabb véget ér. Ha ez nem következik be, akkor pechünk lesz - vélekedett a gazdasági elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.