Madaric nem finomít szavain

A szécsényi kormányfői találkozónak és az uniós partnerek diplomáciai feddésének köszönhetően mostanság kevesebb a szlovák-magyar pengeváltás. Csitulni látszik a szópárbaj is a módosított szlovák nyelvtörvény ügyében. Egyetlen kardcsörtető maradt a két ország kormánytagjai között: Marek Madaric szlovák kulturális miniszter. Aki múlt vasárnap a Markíza kereskedelmi tévében fényes szlovák diplomáciai győzelemről áradozott és ismét hazugnak nevezte a magyar politikusokat, mert szerinte a jogszabályról valótlanságokat állítottak és brutális kampányt folytattak Szlovákia ellen egész Európában.

Ugyanezt a nézetét ismételte meg azon a tudományosnak kikiáltott találkozón, amelynek témája a szlovák-magyar kapcsolatok elemzése volt, s amelyen egyetlen magyar személy, mi több: egy szál ismert szlovák közéleti személyiség sem jelent meg. Ott hangoskodtak viszont azok a nacionalista történészek, akik feltüzelték Robert Fico kormányfőt, hogy sokkal hazafiasabb, ha a beszédeiben ezentúl a dicső történelmi múltat idézve "ószlovákokat" emleget az eddig használt "ószlávok" helyett, merthogy szerintük a nagymorva fejedelemségben elsősorban a szlovákok elődei tüsténkedtek. A Sme pozsonyi napilap munkatársa megkérdezte Madaricot: nem méltatlan-e a posztjához és önmagához ilyen társaságba keveredni? Mire a tárcavezető dühödten káderezésnek minősítette ezt felvetést, majd megemelte a hangját: a Sme szlovákellenes, ami sokkal jobban bántja őt, mint az, hogy elfogadta a Szlovák Tudományos Akadémia Szlavisztikai Intézetének a meghívását.

Egyébként Marek Madaricot a szlovák miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasának tartják. Azért is, mert a jólértesültek szerint a miniszter belgyógyász feleségének az orvoscsapata kezeli Robert Fico magas vérnyomását, ideggyulladását és egyre gyakrabban visszatérő gerincbántalmait. A két politikust ezenkívül több mint egy évtizedes barátság is összeköti. Legújabban pedig a populista megnyilvánulásaik is, amelyekbe a magyarellenesség is bőven belefér. Fico ugyan legújabban leginkább a magyarországi szélsőségeseket és a Magyar Koalíció Pártjának vezetőit szapulja, Madaric viszont sokkal gátlástalanabb. A pozsonyi kulturális minisztérium fizetett politikai hirdetésében hazugságnak nevezték Sólyom Lászlónak, Szili Katalinnak, Bajnai Gordonnak és Németh Zsoltnak a szlovák jogszabálylyal kapcsolatos egy-egy kijelentését. S azóta szinte naponta ugyanezt szajkózza a tárcavezető. Válaszra sem méltatja azokat, akik emlékeztetik őt arra, hogy Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosa tizenöt ajánlással igyekszik finomítani a jogi normát, amivel azt is igazolta, hogy azért mégsem olyan tökéletes ez a törvénytervezet.

Marek Madaric nemrég aláírta a Szlovák Nemzeti Párt petícióját a nyelvtörvény szigorának megőrzése érdekében. Az sem zavarta, hogy az aláírásgyűjtő akció a "Szlovákiában szlovákul!" jelszó jegyében zajlik, amely a Tiso-féle fasiszta bábállamban született... A tárcavezető ezzel a lépésével Ján Slotához és más szlovák nacionalistához is nagyon közel került.

Nemrég az egyik szlovák hetilap megszavaztatta az olvasóit, hogy melyik miniszternek adnák azt a citromsárga cipőt, amellyel ki kellene őt rúgni. A dicstelen lista élén Madaric végzett. Grigorij Meszezsnyikov politológus szerint nyilvánvalóan azért, mert Szlovákia több mint másfél évtizedes fennállása óta a belpolitikai helyzettől függően európai értékrendet képviselő kulturális miniszterek (például Ladislav Chudík színész, a Kórház a város szélén legendás Szova doktora és Rudolf Chmel, a szlovák-magyar kapcsolatok egyik legavatottabb szakértője) illetve pártkatonák kerültek erre a posztra. - Marek Madaric egyértelműen az utóbbiak, vagyis a kulturálatlan kulturális miniszterek számát növeli - mutatott rá a neves szlovák politológus.

Európai parlamenti tényfeltáró delegáció utazik Szlovákiába az ottani államnyelvtörvénnyel kapcsolatos helyzet kivizsgálására - jelentette be szerdán Brüsszelben Retkes Attila, az SZDSZ elnöke és Szent-Iványi István, a párt Országos Tanácsának elnöke. A hárompárti tényfeltáró delegációt az európai liberálisok belga elnöke, Annemie Neyts vezeti majd, és liberális képviselők mellett szocialista és néppárti EP-tagok alkotják majd.

Marek Madaric kulturális miniszter ismét hazugnak nevezte a magyar politikusokat
Marek Madaric
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.