Kijevet aggasztja Washington és Moszkva közeledése

Minden értékelhető a színe, avagy a fonákja felől, filozofál Michael Frayn vígjátéka, amelyet „Nézők az előadásra nem mehetnek be” címmel játszanak a Dnyeper bal partján lévő Dráma és Komédia Színházban. Úgy tűnik, az ukrán elnökválasztási kampány intenzívebbé válásával, szintén a filozofikus szemlélet segítheti a helyzetben való eligazodást az egymással hadakozó politikusok harci kiáltásai között.

Az ukrán politikai elit egy része idegesen, elutasítással követi az Obama-adminisztráció lépéseit az együttműködés újraindítására és felmelegítésére Oroszországgal, és ezzel párhuzamosan Ukrajna hátra sorolására. A mostani Nyugat-barát és nacionalista politikai kurzus hívei biztonsági vákuumot vizionálnak országuk számára. Az ukrán vezetők sértődötten vették tudomásul az új adminisztráció prioritásait a térségben: Obama elnök Moszkvát kereste fel, míg Kijevnek Biden alelnökkel kellett beérnie. A korábban Ukrajna számára már-már tapintásnyi közelségbe került NATO-tagsági perspektíva határozottan távolodik, az USA mellett, az európai meghatározó hatalmak is a Moszkvával való energetikai modus vivendit keresik, Solana nyilvánosan beszélt az ukrán politikusok iránti csalódottságról.

Medvegyev orosz elnök a közelmúltban közzétett levelében erőteljesen elmarasztalta ukrán kollégáját a kapcsolatok elhidegüléséért, megromlásáért. Több nyilatkozatában is kijelentette: nem lát lehetőséget a kapcsolatok kimozdítására a holtpontról Juscsenkóval. A megtámadott kevés érvet tudott felhozni az orosz vezetővel szemben, azzal zárta hát válaszát, nem hiszi, hogy "a gyere ki a kultúr elé" stílusban kell megoldani a problémákat. Az elnök az orosz témában is folytatja elkeseredett harcát Timosenko ellen, a Spiegelnek adott interjújában Moszkva ötödik hadoszlopának nevezte a miniszterelnököt. Medvegyev nyilatkozatának ukrajnai fogadtatása ugyanakkor megmutatta Juscsenko elszigeteltségét, egyben rávilágított a meghatározó elnökjelöltek rugalmasabb álláspontjára az ukrán-orosz viszony megítélésében. Timosenko hosszas hallgatás utáni megszólalásában választói támogatást kért a legmagasabb közjogi méltóság elnyeréséhez, ígérve a Moszkvához fűződő viszony, benne a gázkapcsolatok normalizálását. Janukovics ellenzéki pártelnöknek nem kellett különösebben hangoztatnia hajlandóságát Oroszország irányában, elég volt annyit nyilatkoznia, hogy már kiszemelte a tollat, amellyel, elnökként aláírja majd az oroszt a második hivatalos nyelv rangjára emelő törvényt. Jacenyuk szerint Juscsenko mindent elkövetett, hogy az oroszok ellenséges politikusnak tekinthessék, az ifjú elnökjelölt szintén új viszonyt vizionált az északi szomszéddal. Mindeközben erőteljesen dübörög az ukrán lakosság érzelmi megdolgozása Oroszország kapcsán, egyes politikusok, politológusok nyilatkozatai kifejezetten ijesztően hatnak. A sajtóban gyakran felbukkannak egykori szovjet filmdalok címei: Ha holnap kitör a háború?, Akar-e háborút Moszkva?

A kampány a továbbiakban is minden bizonnyal bővelkedik majd drámai bejelentésekben és fordulatokban. Nehéz szabadulni az érzéstől, hogy a bevezetőben említett színdarab, Jirí Menzel rendezte budapesti változatának a címe, "Még egyszer, hátulról", adhatja vissza igazán az ukrajnai választási közérzetet.

Kijev, 2009. szeptember

Vlagyimir Juscsenko
Vlagyimir Juscsenko
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.