Így számol le a szocialistákkal a bolgár jobboldal

A vasárnapi szófiai rendőrtüntetésre a szervezők legalább ötezer résztvevőt vártak, de legfeljebb 400-an voltak a belvárosi Szveta Nedelja téren.

A rendőrök védelmet követeltek maguknak, és tiltakoztak a tömeges elbocsátások ellen. A tüntetés egyik oka, hogy két rendőrt egy üzletember meggyilkolása miatt a katonai bíróság elítélt. "Justitia vak, csak a készpénzt látja" - ilyen feliratot is vittek a tiltakozók. Jelenleg az ügy a legfelsőbb bíróság előtt van. Igaz, hogy pár napja Bojko Boriszov miniszterelnök kijelentette: ő biztos benne, hogy a vádlottak ártatlanok. Erre a bírók háborodtak fel. Pedig a jogalkalmazás és az igazságszolgáltatás megbízhatósága és hitelessége létkérdés Bulgáriában. Ettől függ, hogy az EU forrásai megnyíljanak, és a válság múltával felbátorodó beruházók újra pénzt vigyenek az országba.

Egyelőre a jobbközép kormány még élvezi a közvélemény támogatását. (Boriszov népszerűsége egy hónapja még 70 százalék körül volt.) A sajtó pedig, írják jobboldali kommentátorok is, lefeküdt neki. Ez természetesen leginkább a szocialistáknak fáj. Egy korábbi törvény a hivatalukból távozott állami vezetőket eleve felmentette, amennyiben hanyagságból okoztak gazdasági kárt. Boriszov felkérte az alkotmánybíróságot, vizsgálja meg e törvényt. Válaszul a volt szocialista miniszterek lemondtak a törvény adta amnesztiáról. Pedig Szergej Sztanisev BSZP-elnök korábbi kormányának több tagja ellen máris folyik eljárás korrupció gyanúja miatt. Legutóbb Budmir Kujovics, egy Bulgáriában lefogott szerb narkófőnök állította a bíróság előtt, hogy csak azért tartóztatták le, mert nem fizetett Rumen Petkov volt szocialista belügyminiszternek.

Arról még nem döntöttek az ellenzéki szerepbe nehezen beleszokó szocialisták, miként válaszoljanak a jobboldali gőzhengerre. Boriszovnak elegendő politikai muníció, hogy a korábbi kabinet okozta károkra, elrontott országképre hivatkozhat. A választási ígéreteket sem kérhetik rajta számon, hiszen még rendet kell csinálnia. Az elődjei elleni lendületes PR-kampány mögött eközben kemény megszorítások készülnek. Legutóbb a közalkalmazottak számának 15 százalékos csökkentését jelezték. Jelentősen csökkentik a szociális kiadásokat. A kormány 82 válságellenes intézkedést ígért pár napja, ezek jelentős része csökkenti a lakossági bevételeket.

A labdarúgásra is sor került. Első lépésben adóelkerülés vádjával befagyasztották Hriszto Kovacski 108 millió dolláros vagyonát. A (BSZP-közeli) üzletember az energiaszektorban jeleskedett, de tulajdonosa volt két első osztályú futballklubnak (Minyor Pernik, Beroe Sztara Zagora) is. A játékosok következnek most. A sajtó megírta (amit mindenki tudott), hogy 120 dolláros névleges fizetés után adóztak, miközben havonta többen 12 000 dolláros jövedelemhez jutottak.

Négyszázan vettek részt a szófiai rendőrtüntetésen 2009. szeptember 27-én
Bulgarian policemen light candles for killed comrades during a demonstration in central Sofia, September 27, 2009. Hundreds of Bulgarian policemen protested on Sunday over the light punishment for attacks on the police and demanded better legal protection. The badge reads "Policemen are not killers". REUTERS/Oleg Popov (BULGARIA CONFLICT CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.