Elmaradt a pozsonyi pengeváltás

A nyelvtörvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendelkezésekről tárgyalt tegnap Pozsonyban a magyar-szlovák kisebbségügyi vegyes bizottság. A találkozó után - amely a tervezett kettő helyett az ebédszünettel együtt öt óra hosszat tartott - Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára lapunkat arról tájékoztatta, hogy a magyar küldöttség tíz téma köré csoportosította a jogszabály alkalmazásával kapcsolatos aggályait és észrevételeit. - Ezek közül a pénteki tárgyaláson csak a kilátásba helyezett pénzbírságok problémakörét tudtuk megvitatni, amely talán a legfontosabb - közölte a magyar küldöttség vezetője.

Gémesi hozzátette: - Szlovák partnereink részletesen kifejtették, hogy elképzeléseik szerint minden esetben először majd felszólítják az érintett hivatalokat és más jogi személyeket, hogy a nyelvtörvényt sértő információs táblán vagy egyéb hivatalos megnyilvánulásokon végezzék el a szükséges módosítást. S ha ez a megadott időpontig nem történik meg, akkor róhatnak ki pénzbírságot. Ez ellen a pozsonyi kulturális minisztérium által kinevezett független szakértőknél, a továbbiakban pedig bírósági úton lehet fellebbezni - nyilatkozta a magyar politikus. Elmondta azt is, hogy mindkét fél a maga számára kötelezőnek tartja Knut Vollebaeknek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásait.

Szlovák partnere, Miroslav Mojzita az újságíróknak hangsúlyozta: elsősorban annak örült, hogy a pénteki találkozón nem politikai pengeváltás, hanem tényszerű szakmai eszmecsere zajlott, amelyet október közepén folytatnak. Véleménye szerint ennek a konstruktív párbeszédnek köszönhetően sikerült szétoszlatniuk a jogszabállyal kapcsolatos magyar aggodalmak jelentős részét.

A velencei bizottságtól kér szakmai elemzést Szlovákia a módosított államnyelvtörvényről - jelentették be tegnap Pozsonyban. A független szaktekintélyekből álló testülethez eljuttatott felkérést Pozsony újabb olyan lépésnek tekinti, amely révén tárgyszerűen és túlpolitizálás nélkül értékelhető ez a jogszabály - hangsúlyozza a szlovák külügyminisztérium közleménye.

A Magyar Koalíció Pártja pozitívan értékeli, hogy a kabinet az Európa Tanács tanácsadó szervéhez, a velencei bizottsághoz fordult. A neves európai jogászokból álló bizottságnak így elbírálhatja, hogy a jogszabály összhangban van-e az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményével, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával, valamint az ET 1201-es számú ajánlásával - mondta lapunknak Csáky Pál pártelnök.

Megkezdődik a szécsényi nyilatkozat végrehajtása

Magyarország és Szlovákia már októberben megkezdi a szécsényi kormányfői nyilatkozat mind a tizenegy pontjának végrehajtását, és novemberben kiértékeli, hogy mennyit lépett előre - ebben állapodott meg Balázs Péter és Miroslav Lajcák. A két ország külügyminisztere csaknem egy órán át, az ENSZ New York-i közgyűlésének margóján egyeztetett Bajnai Gordon és Robert Fico kormányfők két héttel ezelőtti találkozója nyomán, majd a sajtó rendelkezésére állt. Mint elhangzott rendőrségi munkacsoportot hoznak létre, illetve jobban előkészítik a jövőben a magas rangú állami látogatásokat - hogy ne ismétlődhessen meg Sólyom László államfő esete. Balázs a szlovák nyelvtörvényről azt mondta: nem látni még pontosan, hogy mi a jogszabály tartalma, mert nincs hozzá végrehajtási utasítás, de szavai szerint "jó lenne hozzáigazítani az élethez és a nemzetközi követelményekhez". Bajnai Gordon miniszterelnök is arról beszélt egy New York-i magyar fórumon, hogy a szlovák terveket "az európai normák zubbonyába" kell kényszeríteni. De Balázs Péternek nyugtatgatnia kellett szlovák kollégáját a Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúja miatt, amelyet kioktatónak találtak Pozsonyban. Lajcák - utalva a nyilatkozat fogadtatására - azt mondta: elfogadja magyar kollégája magyarázatát, hogy ne interpretált nyilatkozatainak, hanem élőben hallható, saját szavainak adjanak hitelt. (Sz. L. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.