Távirati stílusban

Sólyom László Új-Zélandon

Auckland vendége Sólyom László, aki tegnap négynapos látogatást kezdett Új-Zélandon. Az államfő Bangkokból érkezett a legnagyobb új-zélandi településre. Az aucklandi kormányzói palota kertjében állami fogadtatással és hagyományos maori ceremóniával köszöntötték Sólyom Lászlót, majd az államfő Judge Anand Satyanand főkormányzóval folytatott megbeszélést. A főkormányzó Bill English ügyvivő miniszterelnökkel este díszvacsorán látta vendégül a magyar köztársasági elnököt. (MTI)

Kiszorult kárpátaljai magyar érettségizők

A nemzetiségi tannyelvű oktatásra nézve hátrányos ukrajnai érettségi vizsgarendszer következtében a kárpátaljai magyar iskolákban az idén érettségizettek kevesebb mint egyharmada felelt meg a továbbtanuláshoz szükséges követelményeknek - írta tegnapi számának online kiadásában a Kárpátalja című beregszászi hetilap. Soós Kálmán a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora elmondta, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban az idén végzett 1074 tanuló közül 535-en jelentkeztek emelt szintű érettségire, de csak 300-an feleltek meg a követelményeknek. Ugyanakkor jelzésértékűnek nevezte az érettségizők továbbtanulása szempontjából, hogy 94 diákot magyarországi levelező képzésre vettek fel, további 38 tanuló pedig állami ösztöndíjat kapott Magyarországon. (MTI)

Lemondás Ratko Mladicsért

A szerb munkaügyi miniszter kijelentette, lemond, ha az év végéig nem kerítik kézre Ratko Mladics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb tábornokot. Rasim Ljajics a Blic című belgrádi újság tegnapi számában megjelent interjúban beszélt erről. A miniszter - aki egyúttal a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős szerb kormányhivatal vezetője - idén már többször kijelentette: arra számít, hogy még az az idén elfogják a népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot. Vladimir Vukcsevics háborús bűncselekmények ügyében eljáró különleges ügyész is azt mondta a héten, hogy három hónapon belül letartóztathatják Mladicsot. (MTI)

Al-Kaida-fenyegetésre bezártak a követségek

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődik az a csoport, amelynek fenyegetése miatt kedden és szerdán be kellett zárni minden amerikai külképviseletet a Dél-afrikai Köztársaságban - jelentette csütörtökön a The Star című helyi lap. Az intézkedés a nagykövetséget, a johannesburgi, a fokvárosi és a durbani konzulátust érintette, valamint több amerikai kormányzati intézményt, köztük az ország nemzetközi segélyezési ügynökségét, a USAID-et. A lap szerint a fenyegetésnek ahhoz van köze, hogy egy amerikai helikopteres rohamosztag tíz nappal ezelőtt Szomáliában megölte az al-Kaida egy helyi vezetőjét. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.