Portugália: szocialista előny

Nőtt a portugál szocialisták előnye a vasárnapi választások előtt. A kampányban hazafias érvek és spanyolellenes szólamok is szerepet kaptak.

Nem tudni, mennyire váltható szavazatokra a spanyolokkal szemben még fellelhető ellenszenv a Madridtól gazdaságilag egyre jobban függő Portugáliában. "Portugália problémáit nem a spanyolok érdekei szerint szándékozom megoldani" - hangsúlyozta a legnagyobb ellenzéki párt (PSD) vezetője Manuela Ferreira Leite a szocialista kormányfővel tartott televíziós vitában. A spanyolellenes érveket a - szocialista kormány által támogatott - nagyszabású befektetés, a két országot összekötő gyorsvasút építése ellen hozta fel a PSD-vezér, aki a válságra hivatkozva ellenzi a projektet. Az idejétmúlt, egy mai politikustól váratlan szólamok sokakban megütközést keltettek. De, amint erre a választásokra készülő PSD miniszterelnök-jelöltje is számít, egyes társadalmi rétegekben szimpátiát ébreszthetnek.

Portugália hagyományosan negatív érzelmekkel viseltetett a nála ötször nagyobb szomszéd iránt. Amit a spanyolok a múltban katonai erővel nem értek el, most gazdasági nyomással valósítják meg - vélik ma is sokan, azt látva, hogy spanyol cégek vásárolják fel a portugál vállalatokat, és spanyol áruk özönlik el a portugál piacokat.

A portugál politikai és gazdasági élet szereplői szinte kivétel nélkül beszélik a spanyol nyelvet, portugálul tudó spanyol személyiség viszont csak elvétve akad. Spanyol részről inkább szimpátiával vegyes érdektelenség övezi a kis szomszédot, amelyről nemigen vesznek tudomást; leginkább, mint kellemes turisztikai célpontot tartják számon. Habár a két ország között megoldatlan határprobléma is akad (egy két évszázados nemzetközi szerződés Portugáliának ítélte Olivenza községet, de azt a spanyolok máig nem szolgáltatták vissza), ez nem okoz diplomáciai konfliktust. Míg egyesek nem jó szemmel nézik, hogy Portugália függő viszonyba került a spanyol gazdaságtól, vagy, hogy spanyolok vásárolják fel az elhagyott termőföldeket, mások éppenséggel örülnek a spanyol befektetők által teremtett munkahelyeknek. A spanyolellenes kártya kijátszása így hozhat, de vihet is szavazatokat a PSD-től.

José Sócrates kormányfő Santaremben kampányol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.